Stiri: Finante

Lichiditate BVB

BVB: Sobolewski a decis să nu își exercite mandatul de director al Bursei

22.08.2017

Contractul de mandat al directorului general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, a expirat ieri, fiind creată o situație juridică neobișnuită, motiv pentru care el a hotărât să nu își exercite mandatul, până la o decizie a Consiliului BVB, a anunţat Bursa, într-un raport publicat pe site-ul instituției.

„Pe data de 21 august 2017 a expirat contractul de mandat al directorului general al BVB, Ludwik Sobolewski. Acest fapt creează o situație juridică neobișnuită, având în vedere și faptul că decizia Consiliului Bursei nr 79/1 iulie 2013 (ce a stat la baza aprobării Autorității de Supraveghere Financiară prin decizia nr 616/21 august 2013) nu a prevăzut un termen pentru numirea dui. Sobolewski în această calitate, iar decizia de aprobare a contractului de mandat a fost una separată, care nu a prevăzut încetarea calității de Director General la încetarea contractului de mandat. Situația ar putea fi clarificată printr-o decizie a Consiliului Bursei. Decizia privind prelungirea contractului de mandat al Directorului General nu a fost luată în ședința Consiliului Bursei, convocată pentru acest subiect în data 18 august 2017, din lipsa de cvorum. De asemenea, nu s-a luat nicio decizie de revocare a dlui. Sobolewski”, se menționează în raport.

Aşadar, având în vedere necesitatea unei bune funcționări a societății, delimitarea atribuțiilor între conducătorii numiți ai societății și prevederile legale în privința modalităților de încetare ale mandatelor care au ca obiect încheierea unor acte succesive în cadrul unei activități cu caracter de continuitate, Sobolewski ar putea să își continue mandatul până la o decizie de revocare luată de Consiliul Bursei.

„Condițiile și termenii aferenți executării mandatului vor fi definiți, sau o altă decizie va fi luată de către Consiliul Bursei în acest sens. Până la o astfel de decizie, dl. Sobolewski a decis să nu își exercite mandatul, având în vedere situația juridică neobișnuită. Toate implicațiile au fost prezentate la ședința Consiliului Bursei din 18 august 2017, iar Raportul Curent publicat în 21 august 2017 a fost aprobat de către Comitetul de Audit al BVB”, se precizează în documentul BVB.