Cadouri de Craciun 2020

Cadouri de Crăciun 2020: Câţi bani vor aloca românii?

03.12.2020

Cadouri de Crăciun 2020. Românii vor aloca în acest an mai mulţi bani pentru cadourile de Crăciun, conform unui studiu realizat de Compari.ro. Deşi coronavirusul a avut un impact sever asupra cheltuielilor efectuate în cursul anului, a calendarului acestora și a situației veniturilor populației, vom găsi totuși o mulțime de cadouri sub pomul de Crăciun.

Însă, în acest an, din cauza pandemiei, se reduce numărul celor cărora le vom oferi cadouri.

Cadouri de Crăciun 2020. Efectele pandemiei

Ca un efect evident al pandemiei, în 2020 oamenii își propun să ofere cadouri de Crăciun unui număr mai mic de persoane comparativ cu ceilalți ani. Vor fi cumpărate cadouri mai ales pentru membrii familiei restrânse, 9 din 10 utilizatori de internet doresc să le ofere cadouri celor mai apropiați. Faptul că nu le sunt oferite cadouri rudelor mai îndepărtate este justificat prin faptul că sărbătoarea înseamnă bucuria de a fi împreună, și nu cadourile sunt cele care contează. În cazul cunoștințelor și colegilor de muncă, nu există nici un motiv concret pentru care nu sunt oferite cadouri.

În plus, distanța geografică, al doilea val al pandemiei și dificultățile financiare cauzate de aceasta afectează și disponibilitatea de cumpărare a cadourilor, lucruri la care se adaugă faptul că nu este sigur că toți vor avea ocazia să se întâlnească personal în perioada sărbătorilor. Din cauza factorilor de mai sus, în timp ce anul trecut ne pregăteam să oferim un cadou mai mic sau mai mare, unei medii de 10-11 de persoane, anul acesta lista se limitează la aproximativ 5 persoane.

Cadouri de Crăciun 2020. Bugetul alocat

În contextul numărului mai mic de persoane cărora le vom oferi cadouri, valoarea acestora, pentru fiecare persoană în parte, poate crește semnificativ.

Cu toate că pregătim cadouri pentru mai puține persoane dragi, asta nu înseamnă că vom cheltui mai puțin: anul acesta bugetul mediu este mai mare de 1.100 de lei, care reprezintă o creștere de 12% față de datele din anul precedent. Ca urmare – ținând cont de reducerea cercului de persoane cărora le vom oferi cadouri – bugetul pentru un singur cadou a crescut semnificativ, ajungând până la 220 de lei.

Cu toate acestea, cei care declară că anul acesta vor cheltui mai puțin pe cadouri pun această scădere pe seama dificultăților financiare cauzate de epidemie (30%), a stilului de viață mai economic (25%) sau consideră mai puțin important cadoul în sine (22%), intenția fiind ceea ce contează cu adevărat.

Cadouri de Crăciun 2020. Idei

La fel ca anul trecut, articolele de îmbrăcăminte (42%), telefoanele mobile, tabletele și accesoriile acestora (35%) sunt cele mai populare categorii de produse oferite drept cadou celor dragi. Articolele pentru casă și produsele de bricolaj au urcat pe locul trei cu 32%, dar aproape la fel de mulți cumpără și produse de frumusețe și cosmetice (30%). În comparație cu 2019 mult mai puține persoane au în plan să cumpere călătorii și diverse tichete de vacanță, cel mai probabil din cauza programului și a oportunităților de călătorie care au devenit incerte, imprevizibile din cauza pandemiei.

La alegerea unui anumit produs, calitatea acestuia (36%) este considerată de către cumpărători cel mai important factor. În cazul categoriei de vârstă 18-24 de ani, se pune mai mult accent pe calitate (47%) și mai puțin pe preț (18%). Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 50-59 (39%) și cei cu vârsta peste 60 de ani (37%), raportul calitate-preț al produsului este cel mai important criteriu, în timp ce pentru cei cu vârste între 25-29, contează prețul produsului (39%).

Cadouri de Crăciun 2020. Cumpărături online

Nu există nicio schimbare semnificativă cu privire la modul și locul cumpărăturilor planificate: continuând tendința din anii precedenți, și anul acesta cei mai mulți (74%) au ales comenzile online și magazinele web, pandemia consolidând și mai mult această tendință. 49% dintre utilizatorii de internet, care doresc să cumpere online, intenționează să cumpere și mai mult online, mai ales din cauza pandemiei, în timp ce 61% dintre cumpărători au în vedere să cumpere din mall-urile mai puțin aglomerate decât în anii precedenți.

Citeşte şi Târgul de Crăciun Sibiu 2020 a fost anulat

 

 

 

Citiți și despre: