Finante

Cadouri în mediul de afaceri pentru 1 și 8 Martie

01.03.2017

Cele mai inspirate cadouri de Mărţişor şi Ziua Femei pentru partenerii de afaceri şi angajate. Ziua de 8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Semnificaţiile acestei zile sunt legate, în principal, şi de lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi, confundându-se ulterior cu o sărbătoare a mamelor în țările din fostul bloc sovietic.

În 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat 8 Martie, printr-o rezoluție, Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

Dacă pentru data de 8 Martie nu are nimeni niciun dubiu în ceea ce priveşte semnificaţia ei la nivel mondial, ziua de 1 Martie – Mărţişorul este mai degrabă o sărbătoare regională.

Se pune încă întrebarea dacă Mărţişorul este o tradiţie naţională sau internaţională. Foarte multe persoane consideră că este un obicei românesc şi că nu are corespondent în alte ţări. Alţii spun că românii au preluat Mărţişorul de la bulgari, în timp ce alte grupuri sunt de părere că mărţişorul este un obicei tradiţional românesc, popoarele vecine împrumutându-l datorită frumuseţii acestei sărbători. Deşi există multe polemici în acest sens, un lucru este cert, potrivit etnologilor: Sărbătoarea Mărţişorului apare din Maramureş şi Bucovina de nord, până la graniţa cu Grecia.

Cadouri corporate de 1 şi 8 Martie

În ceea ce priveşte luna martie, este general acceptat că aceasta este luna femeilor şi, pe lângă cadourile luate în familie, trebuie oferite cadouri și persoanelor de sex feminin din mediul de afaceri, fie că este vorba de parteneri, clienţi sau angajaţi.

Lipsa inspiraţiei la alegerea unui cadou business reprezintă o problemă des întâlnită în lumea afacerilor, problemă cauzată în mare parte de necunoașterea gusturilor persoanelor respective. În plus, o atenție sporită trebuie acordată bugetului alocat, astfel încât cadoul respectiv să nu fie nici prea generos, nici prea „zgârcit”.

Gestul în sine însă reușește să aducă zâmbete şi poate întări un parteneriat de afaceri. Totuşi, oricât de mult v-aţi dori să aveţi o legătură mai strânsă cu anumiţi clienţi sau furnizori, nu este cazul să exageraţi alocând bugete prea mari, întrucât nu se ştie cât de bine vor fi văzute cadourile scumpe. S-ar putea să pară un gest disperat sau o încercare nenaturală de apropiere.

De Mărţişor şi de 8 Martie, cele mai inspirate cadouri sunt florile

Prin urmare, în această perioadă a anului, cele mai recomandate şi inspirate cadouri sunt reprezentate de flori sau aranjamente florare.

Atunci când alegeţi un cadou de 1-8 martie pentru femeile-parteneri de afaceri, trebuie să ţineţi cont de faptul că acestea primesc foarte multe astfel de daruri în această perioadă. Aşadar, trebuie să alegeţi un cadou care să iasă în evidenţă atât prin calitatea acestuia, cât şi prin mesajul transmis de cadoul trimis. În plus, trebuie să vă gândiţi bine şi la modul în care cea care va primi cadoul va putea să vadă şi de la cine este trimis. Gândiţi-vă că într-o avalanşă de buchete de flori, destinatara nu va mai ști cine ce aranjament a trimis. Aşadar, o ideea bună ar fi ca alături de buchet să trimiteţi şi o felicitare care să iasă în evidenţă şi să vă autentifice ca expeditorul mesajului.

Nu face cadouri amuzante sau haioase pentru că nu știi cât de bine vor fi primite

Greșeli de evitat atunci când se oferă un cadou:

– Nu face cadouri amuzante sau haioase pentru că nu ştii cât de bine vor fi primite. Acestea pot aduce un zâmbet celei care îl primeşte, dar pot fi considerate ofensatoare,  în acelaşi timp;

– Nu trimite cadouri prin curierat decât dacă ai siguranţa că vor fi livrate la timp – din acest motiv, se recomandă florăriile care fac și livrări;

– Dacă poţi transmite cadoul personal, nu ezita să faci acest lucru;

– Nu alege cadouri prea scumpe, întrucât pot fi jignitoare;

– Ai grijă să nu omiți un partener de afaceri sau un client, întrucât nu ştii niciodată cum se va afla acest lucru;

– Evită să re-oferi cadourile primite de la alte persoane.

Cele mai inspirate cadouri pentru angajate

În ceea ce priveşte personalul feminin dintr-o companie, lucrurile sunt mai simple. Fie că este vorba de o petrecere pentru femei, un aranjament floral, o ieşire la restaurant, sau tichete cadou, nu aveţi cum să greşiţi. Important este să nu existe diferenţe majore între modul în care trataţi femeile din compania dumneavoastră, chiar dacă există diferenţe în ceea ce priveşte funcţia lor.

Un studiu recent arată că o cincime dintre companii va acorda în acest an tichete sau carduri cadou angajatelor de 8 Martie. Aceste tipuri de cadouri sunt avantajoase şi preferate de companii întrucât reuşesc să mulţumească şi angajatele şi, în plus, sunt scutite de impozite şi de taxe sociale salariale și patronale, în limita sumei de 150 lei pentru fiecare angajată.

Edenred Romania estimează, aşadar, pentru 2017, o creştere cu 20% a numărului de companii care vor acorda salariatelor tichete şi carduri cadou de 8 Martie. „În general, companiile mari şi foarte mari au majorat încă de anul trecut valoarea şi frecvenţa beneficiilor pentru salariaţi, astfel că în 2017 tendinţa de a acorda tichete sau carduri cadou se accentuează în segmentul firmelor de dimensiuni mici şi medii ”, spune Dana Sîntejudean, Director General Adjunct al Edenred România.

Edenred Romania estimează, pentru 2017, o creştere cu 20% a numărului de companii care vor acorda salariatelor tichete şi carduri cadou de 8 Martie.

Anul trecut, cele mai multe angajate care au primit tichete sau carduri cadou de 8 Martie lucrează în companii din Bucureşti, Cluj şi Constanţa. Mai mult de 50% din volumul total al tichetelor şi cardurilor cadou acordate de 8 Martie angajatelor în 2016 a fost în aceste judeţe.

În ceea ce priveşte preferinţele femeilor care au primit tichete cadou de Mărţişor şi 8 Martie, cele mai multe au preferat să-şi cheltuiască tichetele şi cardurile cadou în retail-ul modern. Pe lângă marile supermarketuri şi hypermarketuri, cele mai multe angajate şi-au îndreptat preferinţele către cadouri din domeniile farma, modă, electronice, decoraţiuni/ bricolaj, accesorii şi sport.