Stiri: Energie

caldura in bucuresti RADET ELCEN

Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură! Este nevoie de investiții majore

13.11.2018

Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură. Fără investiții urgente, sistemul de termoficare riscă să crape! Aceasta este concluzia unei analize Frames. Prin urmare, sistemul de termoficare din Capitală are nevoie urgentă de investiții, în condițiile în care mai mult de trei sferturi din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 40 de ani și riscă să crape în această iarnă, iar CET-urile își vor încheia, în curând, perioada de funcționare în condiții de siguranță.

”CET-urile sunt precum niște bombe cu ceas”

”CET-urile din București sunt precum niște bombe cu ceas”, spun analiștii de la compania de consultanță Frames. ”Cazanele nr. 1 și 2 din CTE Grozăvești vor epuiza numărul de ore de funcționare alocat în anul 2020, la fel ca și CAF-urile nr. 1 și 2 din CTE București Sud. Practic, acestea nu vor mai putea funcționa, în condiții de siguranță, după expirarea numărului de ore de funcționare alocat”, arată aceștia.

CET-urile vor mai putea produce maxim 370 Gcal/h în 2023

Fără investiții susținute în următorii patru-cinci ani, CET-urile vor mai putea produce maxim 370 Gcal/h în 2023 (Ciclul Combinat de la CTE București Vest și cele două CAF-uri de câte 100 Gcal/h). Nivelul este cu mult sub necesarul de energie termică al Bucureștiului, acoperit din sursele ELCEN, de circa 1800 Gcal/h.

”Practic, serviciul de furnizare în regim centralizat a energiei termice va mai putea asigura apa caldă şi căldura doar pentru o mică parte din cele peste 560.000 de apartamente din Bucureşti şi 4.900 de instituţii racordate la rețea”, arată analiza.

ELCEN și RADET

La ora actuală, ELCEN produce agentul termic în centralele electrice de termoficare (CET) din Capitală (Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti). În același timp, apa caldă și căldura sunt distribuite de RADET, printr-o rețea principală de 954 kilometri de conducte principale și alți 2.9663 kilometri de conducte secundare, către punctele termice și apartamente.

Atât ELCEN, cât și RADET, se află în insolvență. În acest context, Primăria Capitalei a decis, fără adoptarea de măsuri concrete până în prezent, să le preia sub umbrela Energetica SA. Este vorba de o nouă societate care se va ocupa cu producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea apei calde si căldurii, prin intermediul căreia se va implementa astfel Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).

Căldură București: Este nevoie de 3 miliarde de euro

”În acest moment, necesarul de investiții în sistemul de termoficare al Bucureștiului este de peste 3 miliarde de euro”, arată analiza.

Doar în cazul ELCEN, este nevoie de investiții de peste 515 milioane de euro. Acestea ar viza retehnologizarea și refacerea CET-urilor.

Investiții sunt necesare și pentru a respecta legislația de mediu, conform angajamentelor luate față de UE.

”Până în 2019, Primăria ar trebui să aloce 5 milioane de euro pentru finalizarea investiției în cele două CAF-uri la CTE București Vest şi CTE Grozăvești, alte 15 milioane de euro pentru modernizarea instalațiilor de ardere și a sistemului de conducere a procesului tehnologic la cazanele de abur nr. 2, 3, 4 din CTE București Sud și nr. 2, 3, 4 din CTE București Progresu, în vederea încadrării în limitele de emisii de NOx impuse de legislația de mediu în vigoare. Prin aceste măsuri se estimează prelungirea duratei de viață cu circa 8-10 ani”, afirmă analiștii.

CTE București Sud

În cazul CTE București Sud, este nevoie de investiții pentru reducerea emisiilor de noxe de la 200 mg/Nmc (cazanul 2) respectiv 350 mg/Nmc (la cazanele 3 și 4) la 100 mg/Nm3, și asta până la 31 decembrie anul viitor. La fel și la CTE Progresu, unde emisiile de noxe de la cazanele nr. 2, 3 și 4(IA1) sunt duble față de standardele prevăzute de Directiva 2010/75/UE și Legea 278/2013.

Este nevoie de investiții și în modernizarea instalațiilor de ardere la cazanele nr. 1 și 2 din CTE Grozăvești, cazanele nr. 5 și 6 și CAF-urile nr. 1, 2, 3, 4 din CTE București Sud, cazanul nr. 2 și CAF-urile nr. 6,7 din CTE București Vest, CAF – urile nr. 1, 2, 3 din CTE Progresu.

Totodată, cazanele nr. 1 și 2 din CTE Grozăvești și nr. 1 și 2 din CTE București Sud vor epuiza numărul de ore de funcționare alocat în anul 2020.

Planul ELCEN

Planul ELCEN vizează și construcția unei noi capacități energetice în ciclu combinat de 50 MWe și 35 Gcal/h, la CTE Grozăvești, de 51 milioane de euro, și începerea investițiilor pentru dezvoltarea unor capacități noi/retehnologizarea unor CAF în CTE Grozăvești, CTE București Vest, două CAF-uri din CTE București Sud, și implementarea unor unități noi, în ciclu combinat în CTE București Sud și CTE Progresu, cu investiții estimate la 83 milioane de euro.

De asemenea, în intervalul 2020-2030, Primăria Capitalei ar trebui să investească alți 432 milioane de euro în:

  • dezvoltarea unor capacități noi de producție de agent termic sau să retehnologizeze patru CAF-uri de câte 100 Gcal/h fiecare la CTE București Sud și CTE Progresu
  • construcția a două grupuri de cogenerare în ciclu combinat de cca. 200 MW și 170 Gcal/h (fiecare grup) în CTE București Sud și CTE București Progresu
  • reabilitarea ciclului combinat din CTE București Vest în vederea prelungirii duratei de viață

”Urmare a acestor investiții, ELCEN va putea asigura, după anul 2030, un volum de energie termică de 1545 Gcal/h la standardele de mediu europene, asta în condițiile în care grupurile nr. 3 și 4 din CTE București Sud respectiv cele din CTE Progresu își vor înceta durata de viață”, arată analiza Frames.

Citește și Prima franciză Pegas se deschide la Brașov. Oferte de Black Friday 2018