Stiri: Economie

Calitatea educației trebuie crescută concomitent cu salariile profesorilor

26.08.2015

Federația ”Coaliția pentru Educație” consideră că majorarea remunerațiilor profesorilor ar trebui corelată cu măsuri de creștere a calității educației. Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice poate duce la creșterea calității sistemului educațional iar majorarea salariilor riscă totuși să nu producă rezultate în sistem. Opinia Federației ”Coaliția pentru Educație” spune că atât guvernul cât și sindicatele din educație trebuie să-și asume angajamente concrete pentru îmbunătățirea sistemul educativ.

Coaliția propune eliminarea meditațiilor private și reducerea analfabetismului funcțional. Conform studiilor PISA citate de comunicatul de presă remis circa 40 la sută dintre adolescenții din România sunt analfabeți funcțional.

“Analizând cifrele publicate pentru anii 2013 şi 2014, constatăm că o majorare de 45% a cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale înseamnă 0,5% din PIB. Dacă ne-am fi asumat, ca parte din procesul de reformă a resurselor umane din educaţie, modificarea sistemului de salarizare cu suportul a 0,5% din PIB, în anii trecuţi, am fi ajuns la alocarea pentru educaţie a 3,3% (2013), respectiv 3,6% (2014) din PIB, față de ținta de 6%. Dacă e să fim pragmatici, reforma strategică a societăţii româneşti, ce ţine de cea mai importantă resursă – oamenii din educaţie -, ar costa mai puţin decât ne vine să credem. Riscul este ca măsura creşterii salariilor să fie implementată doar cu caracter reparatoriu, în căutare de sprijin şi voturi, fără legătură cu performanţa, fără să fie parte dintr-o strategie cu obiective bine definite”, a adăugat Daniela Vișoianu, reprezentanta Coaliției pentru Educație.

În același timp Coaliția este de părere că pentru a ajunge la un nivel competitiv sistemul educațional din România, profesorii trebuie să beneficieze de programe prin care să fie încurajați să-și împlinească potențialul. România ar trebui să ia exemplul sistemelor din alte țări unde profesorii care sunt instruiți permanent dau rezultate foarte bune prin intermediul elevilor lor.