Stiri: Finante

Campania „Stop Contrabanda”, inițiată de BAT, susținută și de Poliția de Frontieră

06.07.2017

Începând din această lună, Poliția de Frontieră Română se alătură campaniei „Stop Contrabanda”, desfășurată de British American Tobacco, furnizând date privind capturile de țigări, disponibile în timp real pe site-ul www.stopcontrabanda.ro.

„Ne bucură faptul că una dintre principalele instituții specializate în prevenirea și eliminarea criminalității transfrontaliere ni se alătură în eforturile de transparentizare a acțiunilor întreprinse de autorități în lupta cu traficul ilicit de țigări. Acest lucru este cu atât mai important cu cât există permanent amenințarea escaladării contrabandei, ca urmare a impredictibilității fiscale și a instabilității politice, care pot afecta coerența și performanța instituțională”, a declarat Ileana Dumitru, Director Legal & External Affairs în cadrul British American Tobacco.

România este una dintre cele mai afectate țări de contrabanda cu țigări din Uniunea Europeană, piața neagră crescând cu 27% în perioada 2011-2016. De aceea, parteneriatul dintre Poliția de Frontieră Română și campania “Stop Contrabanda” reprezintă un pas important în demersul de informare publică privind lupta autorităților împotriva contrabandei cu țigări.

„Având în vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Poliția de Frontieră Română a întreprins și va continua să aplice, independent sau împreună cu celelalte instituții abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competență, în vederea depistării și sancționării persoanelor implicate în traficul ilegal cu țigarete (…) Consider că acest parteneriat cu un important reprezentant al mediului privat este un pas înainte al instituției în lupta împotriva contrabandei și în special a traficului ilicit de țigarete și contrafacerii”, susține inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, Chestorul General Ioan Buda.

În cele patru luni de la debutul campaniei „Stop Contrabanda”, autoritățile române au capturat peste 50 de milioane de țigarete, au reținut 320 de persoane și au confiscat peste 100 de vehicule folosite la transportul mărfurilor de contrabandă. Valoarea totală a bunurilor confiscate se ridică la peste 35 milioane de lei. Datele sunt disponibile pe site-ul www.stopcontrabanda.ro.