Stiri: Sanatate

Campanie de donare sange 2020 - Antibiotice Iasi

Campanie de donare sânge 2020: Antibiotice Iaşi susţine spitalele din România

17.06.2020

Campanie de donare sânge 2020. În stare de alertă, Antibiotice Iaşi a continuat misiunea sa de a salva vieți. Compania a organizat a 19-a campanie de donare de sânge. Un număr de 70 de angajați voluntari ai companiei Antibiotice Iași au participat la cea de-a nouăsprezecea ediție a campaniei “Donează sânge! Pune suflet pentru viață!”.

Angajații au donat 32 de litri de sânge. Acesta va fi folosit pentru salvarea a peste 150 de vieți.

Campanie de donare sânge 2020. Un eveniment bianual

Fundația Antibiotice – Știință și Suflet, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași, organizează de 10 ani, bianual (în lunile aprilie și octombrie), campanii de donare de sânge. Astfel, vine în întâmpinarea nevoii permanente de sânge salvator în spitale. Dacă anul acesta, în aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, regulile impuse de starea de urgenţă nu au permis organizarea primei ediţii din 2020, evenimentul de donare a avut loc pe 16 iunie 2020. Campania a fost organizată imediat după Ziua Mondială a Donatorului de Sânge (14 iunie).

Campanie de donare sânge 2020. Scăderea numărului de donatori de sânge

„La nivel naţional, regulile privind izolarea pe perioada stării de urgență, precum și teama de infectare cu virusul SARS-CoV-2, au avut drept consecință scăderea dramatică a numărului donatorilor de sânge, astfel că rezervele de sânge din spitale au scăzut în același ritm alert. E drept, în toată această perioadă, pacienților li s-a recomandat să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență, însă, odată cu revenirea la activitățile normale, nevoia de sânge a crescut substanțial. În ultima vreme a mai crescut numărul de donatori, dar nu suficient. De aceea CRTS Iași, împreună cu Fundația Antibiotice – Știință și Suflet a organizat această acțiune de donare, devenită tradiție. Centrul de Studii Clinice aparținând companiei Antibiotice este, de fapt, singurul centru ieșean cu autorizație DSP în care ne putem deplasa în vederea colectării mobile de sânge” – a declarat medicul Andreea Vatamanu, purtătorul de cuvânt al CRTS Iași.

Condiţii maxime de siguranţă

Donarea s-a efectuat la Centrul de Studii Clinice al companiei Antibiotice. Aceasta a avut loc în condiții de maximă siguranță, cu respectarea tuturor regulilor de igienă sanitară și a celor de distanțare, în vederea asigurării calității și securității actului de donare.

Campanie de donare sânge 2020. Criza sangvină

“Dacă ar fi să facem o analogie între criza de sânge din spitale și criza sanitară actuală, imaginați-vă următorul lucru: viața unui pacient care așteaptă eliberarea unui ventilator în secția ATI se află în același pericol precum cea a unui pacient care așteaptă sângele potrivit pentru a fi operat. Dacă problema ventilatoarelor se poate rezolva achiziționându-le, în cazul crizei sangvine acest lucru nu este posibil, întrucât nu există niciun substitut pentru sângele uman, el nu poate fi fabricat în afara corpului și are o durată de viață limitată. Medicina umană are nevoie de sânge uman, are nevoie de donatori sănătoși care fac un gest voluntar valoros și uman!” – a declarat Ioana Tode, președinte al Fundației “Antibiotice – Știință și Suflet”, mulțumindu-le, totodată, colegilor donatori.

Citeşte şi Termen depunere declaraţie unică 2020. Anunţul făcut de ANAF