Stiri: Sanatate

Campanie de donare sânge în Sun Plaza

28.08.2018

Campania de donare sânge ”Dăruiește timp un pic altfel, donează sânge!”. este organizată în perioada 31 august-2 septembrie în centrul comercial Sun Plaza. Ajunsă deja la cea de-a şaptea ediţie, campania este organizată de Sun Plaza și Asociația React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din București (CTS București) și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Cei care vor să doneze sânge pentru pacienții din spitale sunt așteptate la intrarea principală din Sun Plaza – Esplanada Sud, în perioada menţionată, între orele 9.00 și 13.00.

Recoltarea de sânge va fi realizată de personalul Centrului de Transfuzie Sanguină București. Tot procesul se desfăşoară în condiții de siguranță, folosindu-se instrumente de unică folosință.

La fiecare donare se recoltează 450 ml de sânge. Din acest sânge se obțin produse sanguine care pot salva până la trei vieți omenești.

„Dacă vrei și tu să donezi sânge, te așteptăm în Sun Plaza cu cartea de identitate și cu micul dejun consumat (un sandwich cu carne slabă, legume și fructe consistente). Este important să nu fumezi înainte și după donare, timp de o oră”, au anunţat reprezentanţii centrului comercial.

Condiții pentru cei care vor să participe la campania de donare sânge:

– să ai între 18 și 60 de ani
– greutatea cuprinsă între 50 și 100 kg (femeile), 60 și 110 kg (bărbații)
– să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele trei luni
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
– să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie,
bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii
– pentru femei: să nu fii însărcinată, în perioada de lăuzie, de alaptare sau în cea menstruală (trebuie sa treacă minim 5 zile de la ultima zi a menstruației).

Pentru a putea dona sânge, persoanele trebuie să completeze un formular. După aceea, vor beneficia de un consult medical rapid (anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului și hemoglobinei etc.), în urma căruia doctori vor decide dacă persoane este aptă pentru donarea de sânge.

În ediția din mai 2018 a campaniei, 234 au persoane venit în Sun Plaza pentru a dona sânge. Dintre acestea, 175 au fost declarate apte pentru donare.

Per total, s-au recoltat 78,75 de litri de sânge care a ajutat la salvarea a 437 de pacienți internați în spitalele din Bucureşti.

Citeşte şi Banca de celule stem Vita 34 a oferit o şansă la viaţă unui băieţel în vârstă de doar 5 ani