Stiri: Sanatate

Grupul E-INFRA

Campanie de responsabilizare a pacienţilor pentru construirea unor sisteme de sănătate echitabile

18.06.2015

Reprezentanţi ai asociațiilor de pacienți, cercetători şi factori de decizie își unesc forțele pentru a explora rolul responsabilizării pacienţilor pentru construirea unor sisteme de sănătate echitabile, durabile şi de înaltă calitate în Europa. Astfel, aceştia lansează Campania European Patient Forum (EPF).

„Pacienţii informaţi iau decizii informate – şi deseori diferite. Invitarea acestora să fie parte activă a unui proces de luare a deciziilor este un prim pas important dacă ne dorim un sistem de sănătate care respectă valorile şi preferinţele pacienţilor“– Beth Lilja, director executiv general, Societatea Daneză Pentru Siguranţa Pacienţilor.

Campania va dura un an și își propune să responsabilizeze pacienții. EPF va lucra împreună cu comunitatea din sectorul sănătăţii pentru a duce discuţiile europene despre acest subiect cu un pas înainte, esenţial pentru a lua măsuri concrete.

„Pacienţii sunt cei care unesc doctorii în Europa iar responsabilizarea pacienţilor este crezul necesar în aceste vremuri: capabilitatea trebuie să se potrivească provocărilor şi oportunităţilor din sistemele de sănătate moderne. Pacienţii responsabilizaţi sunt pacienţi bine informaţi, pacienţi competenţi şi, în cele din urmă, dar nu cel mai puţin important, pacienţi care îşi asumă responsabilitatea pentru sănătatea şi munca lor în parteneriat cu doctorii. Există o nevoie mai urgentă de a aborda provocările demografice şi bolile cronice, şi trebuie luate măsuri pentru a responsabiliza pacienţii în aceste privinţe. CPME susţine acţiunile care asigură accesul pacienţilor, competenţa în domeniul sănătăţii, promovarea sănătăţii şi serveşte nevoilor pacienţilor, în timp ce respectă autonomia medicilor şi rolul esenţial al acestora în asigurarea îngrijirii medicale”, a spus Dr Katrín Fjeldsted, Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME).

Acţionarii cheie din domeniul sănătăţii – inclusiv organizaţiile reprezentative ale doctorilor, asistenţilor şi farmaciştilor – s-au alăturat la EPF în apelul la acţiune pentru responsabilizarea pacienţilor.

„În calitate de studenţi la medicină, susţinem cu tărie responsabilizarea pacienţilor, deoarece expertiza şi experienţa pacienţilor sunt foarte importate în procesul terapeutic”, a afirmat Pascal Nohl-Deryk, Asociaţia Europeană a Studenţilor la Medicină (EMSA).