Campanie împotriva muncii la negru pentru românii din Italia

31.08.2015

Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii a lansat campania ”Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, un program prin care se încurajează la renunțarea muncii la negru. Campania își dorește să educe lucrătorii din Italia pentru a-i reorienta către forme de lucru legale.

Conform datelor făcute publice de către Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii femeile române care profesează peste hotare sunt, de cele mai multe ori, cele mai predispuse la munca la negru. Majoritatea acestora lucrează ca și îngrijitoare de bătrâni în Italia. Autoritățile italiene conclud că peste 62 la sută dintre românce lucrează la negru 24 din 24 de ore, de multe ori, în condiții umilitoare.

Am lansat această campanie în contextul în care există o comunitate foarte mare de români care lucrează în Italia, în fapt, cea mai mare din Europa, și au nevoie să fie reprezentați foarte bine în raport cu autoritățile italiene și cu angajatorii. Ce este îmbucurător, românii au început să-și cunoască drepturile dobândite ca urmare a aderării României la Comunitatea Europeană, mulți au început să nu mai accepte să lucreze fără acte și vor să fie respectați așa cum merită. Confederația va iniția, în viitorul apropiat, și alte proiecte prin care va continua lupta și împotriva altor fenomene grave la care sunt supuși românii din Italia, iar pe termen lung, vom lansa proiecte prin care românii stabiliți în Uniunea Europeană pot deveni antreprenori, își pot deschide o afaceri și pot concura de la egal la egal cu cetățenii din acele țări”, declară Andrei Carmen Luminița, președintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii.

Atât autoritățile din România cât și confederațiile autohtone care se ocupă cu ocrotirea compatrioților plecați peste hotare îi sfătuiesc pe aceștia să nu accepte job-uri fără forme legale. Pericolul la care se expun este extrem de mare iar repercursiunile pot fi grave.

 

 

Citiți și despre: