Campus 6, prima clădire din România certificată WELL

26.04.2017

Skanska va introduce certificarea WELL Building Standard™ (WELL) pe piața din Europa Centrală și de Est, o evoluție importantă a principiilor de dezvoltare a spațiilor și clădirilor de business. Completând certificările de mediu ca LEED sau BREAM, WELL este cel mai important standard pentru clădiri axat pe îmbunătățirea sănătății și confortului ocupanților prin atributele mediului construit. Proiectul Spark, în Polonia, e primul din regiune ce intenționează obținerea Certificării WELL în Polonia fiind urmat de România, Republica Cehă și Ungaria.

Certificarea WELL este un sistem bazat pe performanță care presupune măsurarea, certificarea și monitorizarea caracteristicilor mediului construit care au o influență asupra sănătății și confortului ocupanților. Se iau în calcul calitatea aerului și a apei din clădire, accesul la lumina naturală, prezența plantelor și a vegetației, dar se pune accent și pe confortul personal, accesul la alimente sănătoase și influența pe care o au clădirile asupra corpului uman. Clădirile de birouri care vor obține această certificare pot oferi beneficii suplimentare angajaților, spre exemplu locuri pentru activități sportive sau accesul la propriile grădini.

Studiul “Cum să creezi un spațiu de lucru adecvat pentru viitor” realizat de JLL US subliniază faptul că până la 96% din cele 6.500 de organizații chestionate au introdus elemente de „well-being” la locul de muncă şi până la trei sferturi din ele intenționează să extindă această ofertă în următorii 2 ani, ca rezultat al productivității îmbunătățite observate în rândul angajaților.

„Pentru noi, aceasta este o decizie majoră și reprezintă încă un pas către locuri de muncă durabile, care se concentrează pe nevoile și confortul angajaților. În 2009, am fost primul dezvoltator din CEE care a luat decizia de a implementa sistemul de certificare LEED în toate proiectele sale, şi am convins atât chiriașii și investitorii, cât și întreaga piață de construcții, de beneficiile clădirilor verzi. Suntem siguri că și de data aceasta lucrurile vor sta la fel. În condițiile în care LEED a devenit un standard al pieței, facem din nou un pas înainte și ne dedicăm unei noi inițiative de sustenabilitate. WELL este un concept și o direcție inovatoare pe piața Europei Centrale şi de Est, care ne va permite să ne axăm şi mai mult pe crearea unor spații de lucru prietenoase și sănătoase”, declară Katarzyna Zawodna, președinte în cadrul Skanska Commercial Development Europe.

În România, inițiativa Skanska se traduce prin tehnologiile și caracteristicile integrate în proiectul Campus 6, din zona Politehnica. Proiectul, a cărui construcție a început deja, va oferi peste 81.000 de metri pătrați de spațiu de birouri și 1100 de locuri de parcare sub și supraterane. Prima fază se află deja în construcție și va fi livrată în Q3 2018.

„Unul din obiectivele principale ale Skanska este de a crea spații de lucru inovatoare, pregătite pentru viitor, iar unul din elementele cheie ale acestei misiuni este omul. Putem avea cele mai îndrăznețe linii de design și cea mai nouă tehnologie, dar principala funcție a unei clădiri este să ofere valoare vieții de zi cu zi a celor pe care îi găzduiește. De aceea, pentru Campus 6 am dezvoltat conceptul pornind de la lucrurile esențiale – cum ar fi aerul, lumina, spațiul sau comunitatea”, a declarat Aurelia Luca, Country Director Skanska Property România.

În București, Skanska intenționează ca proiectul Campus 6 să fie prima clădire din România certificată WELL, pe lângă certificarea LEED Gold.

Beneficiile pe care le au angajații din clădirile de birouri proiectate după principii de dezvoltare sustenabilă au fost deja documentate de rapoartele realizate de JLL US. Acustica îmbunătățită a spațiului din birouri poate îmbunătăți memoria cu 66%, calitatea superioară a aerului poate reduce cu 35% perioadele de concediu medical în rândul angajaților, în timp ce accesul la lumina naturală, la vegetație și la imagini plăcute pot adăuga cu până la 46 de minute mai mult somn în timpul nopții.

De asemenea, raportul “Consumul de energie în clădirile de birouri” realizat de Skanska, Go4Energy și Cushman & Wakefield indică faptul că, datorită utilizării adecvate, proiectele dezvoltate în conformitate cu principiile clădirilor sustenabile sunt caracterizate printr-o eficiență energetică mai mare, cu păstrarea unui mediu de lucru confortabil. Analizele au confirmat că economiile de energie ar putea fi de până la 32%, indicând beneficiile soluțiilor adecvate implementate în timpul etapelor de proiectare și dezvoltare. O astfel de abordare nuanțată a dezvoltării clădirilor poate ajuta și la reducerea costurilor financiare pentru locatar, precum și la experiențe pozitive la locul de muncă, la creșterea eficienței și la o bunăstare sporită a ocupanților spațiului de birouri.

 

 

Citiți și despre: