Slide

Editia Iulie

Bookland

Campusul BookLand, o nouă viziune pentru învățământul dual în mediul rural

01.07.2024

Peste 15.000 de copii din mediul rural învață azi în condiții mai bune, datorită Asociației BookLand, care a renovat în numai patru ani 80 de școli și grădinițe în toată țara. „Împreună construim oameni!” – sub acest slogan, Asociația BookLand își propunea în anul 2020 să aducă o schimbare în învățământul rural, lansând cel mai amplu program de investiții în infrastructură școlară derulat vreodată de un ONG din România: programul național de renovare de școli. Patru ani mai târziu, misiunea educațională a asociației, care țintea spre o Românie cu adevărat educată, a adus îmbunătățiri reale pentru 70 de comunități rurale din întreaga țară și peste 50.000 de beneficiari (copii, părinți și profesori). Scopul? Să ofere acces la educație de calitate pentru elevii de la sat. Iar rezultatele nu au întârziat să apară: 80 de școli și grădinițe modernizate răspund acum nevoilor copiilor, iar renovările au avut un impact semnificativ și asupra performanțelor școlare, contribuind la o rată mai redusă de abandon școlar și absenteism în rândul elevilor.

Investițiile au însumat peste 10.520.000 EURO pe parcursul celor patru ani de renovări, mediul de afaceri contribuind cu sponsorizări în bani, servicii și produse în valoare de 8.250.000 EURO, în timp ce contribuția primăriilor locale a însumat 2.270.000 EURO. BookLand a dovedit astfel că și la noi se poate – cu pasiune, muncă și prin perfecționarea unui parteneriat public-privat. Iar mobilizarea pe care a reușit-o asociația, reunind în jurul său peste 700 de companii private și 70 de primării și comunități locale, a fost recunoscută de Guvern ca model de bune practici în Raportul Național Voluntar al României, prezentat la Forumul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (New York, 2023). Impactul preconizat este unul sustenabil și pe termen lung. În acest context, în 2024 Asociația BookLand face pasul următor: redându-le tinerilor încrederea într-un viitor mai bun, chiar la ei în țară, și construind un campus unde îi va învăța meserii.

În 2024, BookLand demarează construcția primului său Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural

Campusul BookLand este spațiul în care vor fi formați viitorii specialiști în producție și servicii, pentru care porțile se vor deschide în 2025, în comuna Vulturești din județul Argeș. Aici vor fi primiți să studieze în jur de 300 de elevi anual, care vor beneficia de condiții moderne și vor putea urma toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal (profesional în sistem dual). Această școală axată pe performanță va fi 100% gratuită și va include o programă comparabilă cu cea din campusurile occidentale, cu toate facilitățile și dotările necesare: bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar. Liceenii vor putea face practică plătită în întreprinderile sociale deschise în Campus, precum și în cadrul companiilor private cu care Asociația BookLand va derula parteneriate, urmând ca, după finalizarea studiilor și obținerea certificării, tinerii să poată accesa oportunitățile de angajare asigurate de partenerii economici. Acesta va fi locul în care educația va da mâna cu dezvoltarea economică sustenabilă, garantându-le tinerilor de la sat locuri de muncă, stabilitate și un nivel de trai mai bun.

„Ideea Campusului s-a născut din dorința noastră de a face și mai mult pentru copiii din mediul rural, acolo unde este în mod real nevoie de sprijin! De ce un centru educațional în sistem profesional dual taman la sat? Pentru că meseria continuă să fie brățară de aur, iar faptul că acești tineri vor putea intra pe piața muncii imediat după finalizarea studiilor, având locuri de muncă pe măsura competențelor și abilităților, este un avantaj extraordinar și o reală șansă la o viață mai bună. Mai ales pentru că noi îi pregătim pentru companiile din județul lor, oferindu-le șansa de a rămâne aproape de familie. În felul acesta vom contribui la formarea unei generații de specialiști în varii domenii. Iar peste câțiva ani, când bunele practici pe care le vom dobândi în Argeș vor sta la baza unei rețele naționale de campusuri – pentru că ne dorim ca fiecare județ să aibă un Campus BookLand – practic, vom putea pregăti profesioniștii de care au nevoie angajatorii din toată țara, colaborând îndeaproape cu aceştia. Este și una dintre soluțiile viabile de a-i păstra pe tineri în ţară, contribuind la creșterea economică a zonelor din care provin, oferind astfel satului șansa de a prospera, spune Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand.

Învățământul dual, o alternativă de excelență pentru formare profesională

Sistemul dual se fundamentează pe conceptul parteneriatului public-privat în care operatorul economic identifică nevoia de formare, devenind furnizor de formare profesională în parteneriat cu școala. Astfel, elevul este pregătit din punct de vedere al culturii generale de către unitatea de învățământ, iar operatorul economic îi dezvoltă abilitățile practice, motivația pentru muncă și integrarea în cultura organizațională proprie. În baza contractului de parteneriat între operatorul economic, școală și autorități locale, operatorul – cu sprijinul dascălilor – realizează selecția elevilor, actualizează curriculumul și manualele. Și, cel mai important, asigură orele de practică (aproximativ 2.000 de ore) prin care elevul dobândește experiența și abilitățile necesare chiar la viitorul său loc de muncă.

75% dintre angajatorii din Uniunea Europeană se confruntă cu dificultăți în recrutare din lipsa candidaților cu abilități și competențe necesare

Pentru orice angajator, investiția făcută azi în pregătirea, recalificarea și perfecționarea angajaților este cea mai importantă decizie pe care o poate lua. În 2018, 42% dintre angajatorii din 21 de țări din Uniunea Europeană nu găseau muncitori care să aibă abilitățile și competențele necesare. În 2023, acest procent a crescut la 75%. Iar lucrurile stau și mai rău în cazul companiilor care au nevoie de muncitori cu abilități și cunoștințe tehnice, unde deficitul dintre nevoile recrutorului și numărul de candidați pregătiți este și mai mare.

În România, la nivelul anului 2018, mai bine de 80% dintre angajatori se confruntau cu dificultăți în recrutare din lipsa candidaților cu abilități și competențe necesare. În 2023, doar 58% dintre angajatori români raportau această problemă. Nu putem ignora, așadar, faptul că ultimii ani au adus o revitalizare a conceptului de învățământ profesional în sistem dual și în România, din ce în ce mai mulți tineri având oportunitatea să acceseze clasele din sistemul dual și să își finalizeze educația în timp ce învață o meserie și dezvoltă competențe practice. De aceea, investiția în sistemul de învățământ profesional dual reprezintă o soluție care generează rezultate concrete și care pregătește tinerii pentru realitatea pieței muncii.

Ca urmare a celor 2.000 de ore de practică pe care elevul le face în cei 3 ani de studiu în sistem dual, agentul economic își amortizează investiția în formarea acestuia încă din primii 2 ani. Astfel, nu numai că își formează angajații ideali, pregătiți atât teoretic, cât și practic, integrându-i gradual în companie și valorile acesteia, însă, agentul economic beneficiază și de facilități fiscale prin care își deduce din venitul impozabil cheltuielile cu organizarea și desfășurarea cursurilor teoretice și practice, precum și cheltuielile cu mijloacele fixe.

Rețeaua națională a Campusurilor BookLand: un proiect de țară

Primul Campus Preuniversitar Profesional BookLand va fi inaugurat în județul Argeș, în anul 2025, după o investiție estimată la peste 5 milioane EURO. Experiența și bunele practici pe care Asociația BookLand le va dobândi aici vor constitui fundația pe care va construi o rețea națională de centre educaționale similare. Începând cu anul 2026/2027, asociația va începe să proiecteze și să construiască astfel de campusuri preuniversitare profesionale în sistem dual în fiecare județ, astfel încât tinerii din mediul rural să poată beneficia de facilitățile unui campus 100% modern, care le deschide oportunități de muncă la care părinții lor nici nu visau.

Toți cei care împărtășesc viziunea asociației pentru educație de calitate se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/analiza-sistemului-educational-din-romania-6-din-10-adulti-au-renuntat-la-studii-dupa-clasa-a-viii-a/