Stiri: Social

moșii de toamnă

Când sărbătorim moșii de toamnă?

23.08.2022

Moşii de toamnă 2022: Pe ce dată are loc această sărbătoare? Moşii de toamnă 2022 este o  sărbătoare extrem de importantă pentru români. Când va avea loc această sărbătoare în 2022 şi ce 

este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor?

Moșii de Toamnă au loc în prima sâmbătă a lunii noiembrie. Tradiția spune că în această zi se face pomenirea celor care nu se mai află printre noi. Potrivit calendarului creștin-ortodox, în acest an, Moșii de toamnă se vor sărbători pe data de 5 noiembrie, chiar înainte de începerea Postului Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Moşii de toamnă 2022: Tradiţii şi obiceiuri

În această zi, în bisericile din toată țara se fac slujbe. De asemenea, credincioșii obișnuiesc să împartă mâncare pentru cei săraci. Tradiția din România mai spune că de Moșii de Toamnă nu este bine să ne certăm cu alte persoane, trebuie să mergem la biserică în haine curate, în timp ce femeile trebuie să poarte capul acoperit. Totodată, de Moșii de Toamnă nu este bine să facem treabă în casă sau să spălăm haine.

Tradiția mai spune că de Moșii de Toamnă se fac colive cu care se merge la biserică. Cei care vor să dea de pomană haine, obișnuiesc să vină cu îmbrăcămintea la biserică pentru a fi sființită înainte de a fi dată celor nevoiași. Pe lângă Moșii de Toamnă, în România, pomenirea celor morți se mai face și de:

  • Moșii de Primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor
  • Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor
  • Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.

 

Citește și Zile libere 2023. Ce mini-vacanţe vom avea?