Stiri: Agricultura

Cantitatea de lapte procesată, în creştere

01.07.2015

În 2014, comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă achiziţionată de unităţile
procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare a crescut cu 114272 tone (+13,0%), a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cantităţile de lapte brut procesat din alte specii au crescut în anul 2014 faţă de anul anterior, producţia de lapte de capră remarcându-se în mod deosebit cu o creştere cu 110,8%.
Cantitatea de lapte brut importat a scăzut, în anul 2014 faţă de anul 2013 cu 18709 tone (-19,5%).

În anul 2014, producţia principalelor produse lactate a manifestat tendinţă ascendentă, cea mai mare creştere a producţiei având loc la lapte praf cu 1754 tone (+80,4%) comparativ cu anul 2013.

Creşteri semnificative ale producţiei în anul 2014 faţă de anul precedent pot fi menţionate la: lapte de consum cu 31437 tone (+14,4%), smântână de consum cu 4904 tone (+9,1%), unt cu 787 tone (+8,0%), brânzeturi (inclusiv urdă) cu 4177 tone (+5,9%). Evoluţia cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (86,2% din producţia totală de brânzeturi) s-a menţinut în aceeaşi tendinţă ascendentă.

Producţia de brânză topită şi cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a scăzut în anul 2014 cu cu 904 tone (-10,1%), respectiv cu 457 tone (-0,3%) faţă de anul 2013.

Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (37,2%), Nord-Est şi Nord-Vest (20,7% fiecare).

Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (47,8%), Nord-Est (17,6%) şi în Nord-Vest (17,2%). Regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud-Muntenia deţin peste 75,0% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat). Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (45,9%), Vest şi Nord-Vest (peste 17,0% fiecare) şi Nord-Est (14,0%).

Brânza s-a produs, îndeosebi, în regiunile Centru (34,5%), Nord-Vest (20,0%), Nord-Est (19,8%) şi Sud-Muntenia (12,7%).