Stiri: Finante

Capital Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre

Capital majorat pentru Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre

05.10.2021

Capital Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre. Consiliul Guvernatorilor Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) a decis majorarea capitalului subscris al BSTDB de la 2,29 miliarde de euro, la 3,10 miliarde de euro.

Strategia pe termen lung

Astfel, în urma adoptării, la începutul acestui an, a strategiei pe termen lung (2021-2030), Consiliul Guvernatorilor Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) a decis, în cadrul reuniunii extraordinare de astăzi, să majoreze capitalul subscris al BSTDB de la 2,29 miliarde de euro, cât este în prezent, la 3,10 miliarde de euro.

Noua subscriere are loc după majorarea capitalului autorizat al BSTDB aprobată în 2007 şi după prima rundă de subscriere decisă în 2008 şi finalizată în 2018. Subscrierea acoperă 70% din capitalul autorizat disponibil, dar nesubscris, în timp ce 10% din capitalul total autorizat al BSTDB în valoare de 3,45 miliarde euro va rămâne disponibil pentru noi potenţiali acţionari.

Capitalul nou subscris va fi în proporţie de 30% capital vărsat şi 70% capital nevărsat – în conformitate cu structura actuală a capitalului Băncii. Ca urmare a noii subscrieri, banca va primi un capital suplimentar de 244,96 milioane euro, majorându-şi astfel capitalul vărsat deţinut la 931,51 milioane euro.

Capital Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre. Obiective

Creşterea capitalului subscris va permite BSTDB să îndeplinească obiectivele strategice stabilite în cadrul strategiei pe termen lung (2021-2030), de a susţine dezvoltarea economică şi cooperarea regională a statelor membre şi de a-şi consolida capacitatea de reacţie în situaţii de criză, sporindu-şi în acelaşi timp relevanţa pentru acţionari.

Procesul de subscriere va fi finalizat până la sfârşitul lunii septembrie 2022, iar acţionarii BSTDB vor efectua plăţile aferente capitalului subscris în opt tranşe, în perioada 2023-2030.

Citeşte şi Investiţii Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre: 32 de noi proiecte, aprobate