Slide

Stiri: Companii

Capitalizarea companiilor

Capitalizarea companiilor și obținerea de facilități fiscale

09.07.2020

Capitalizarea companiilor, criteriu pentru obținerea unor facilități fiscale. Capitalizarea companiilor a accentuat efectele crizei. Slaba capitalizare a companiilor a accentuat efectele crizei induse de pandemia recentă de COVID. Pentru a compensa această situație, se încearcă îmbunătățirea structurii capitalurilor, prin acordarea de facilități fiscale.

„Măsurile necesare la nivel global pentru atenuarea efectelor sociale și economice ale pandemiei de COVID-19 intră într-o nouă etapă. Odată cu relaxarea graduală a restricțiilor impuse în acest context, pentru relansarea economiilor este nevoie de elaborarea și implementarea unor planuri de acțiuni etapizate, pe termen mediu și lung. În esență, este vorba de trecerea de la măsuri directe de sprijin la stimularea investițiilor pentru o dezvoltare durabilă”, declară Elena Geageac, Senior Manager, Taxe Directe, și Claudia Matei, Consultant Senior, Deloitte România.

Ce prevede Planul Național de Investiții și Relansare Economică?

Capitalizarea companiiIor, vizată de Planul Național de Investiții și Relansare Economică. În acest plan de investiții și relansare economică există o prevedere care vizează îmbunătățirea stabilității financiare a companiilor. Acest aspect capătă o importanță deosebită în dezvoltarea pe termen lung. Măsura prevede acordarea de stimulente fiscale pentru societățile cu un nivel adecvat al capitalurilor proprii.

Prin urmare, companiile care ajung la capitaluri proprii pozitive, ar urma să primească o bonificație de 10% la plata impozitului pe profit. Acest lucru se va aplica începând cu trimestrul IV din acest an. Bonificațiile vor fi acordate în funcție de valoarea capitalurilor proprii, până în anul 2025, în mod succesiv.

“Stimularea companiilor să își mențină o capitalizare adecvată prin acordarea de facilități fiscale este nu doar binevenită, dar pare și mult mai eficientă decât măsurile coercitive propuse în trecut. Astfel, companiile ai căror acționari sunt preocupați să își mențină firma sănătoasă din punct de vedere financiar vor fi „recompensate” prin bonificații, pe când, în proiectul legislativ de anul trecut, se prevedea menționarea acestor companii pe o „listă neagră” și chiar posibilitatea dizolvării lor, ca ultimă soluție”, afirmă Elena Geageac, Senior Manager, Taxe Directe, și Claudia Matei, Consultant Senior, Deloitte România.

Capitalizarea companiilor. Ce resurse au la îndemână societățile pentru majorarea capitalurilor proprii?

Capitalizarea companiilor. În categoria capitalurilor proprii se încadrează capitalul social, primele, diverse reserve, dar și profiturile sau pierderile actuale și din trecut. Pentru a-și îmbunătăți capitalurile proprii, companiile ar trebui să evalueze metodele cele mai potrivite pentru a obține acest lucru.

Capitalizarea companiiIor. Metoda clasică presupune majorarea capitalului social prin aport în numerar. În plus, se poate apela la convertirea unor împrumuturi acordate societății de acționar sau asociat în capital social sau utilizarea în acest scop a unor sume lăsate la dispoziție de către acționar sau asociat. Companiile vor avea la dispoziție astfel diferite metode pentru a ajunge la capitaluri proprii pozitive.

Propunerea de stimulare a capitalizării prin acordarea de facilități fiscale reprezintă o inițiativă surprinzătoare, care poate genera un impact fiscal pozitiv.

Citește și Începe construcţia Palas Campus Iaşi