Producatori

CARANDA Baterii, un brand pe piața auto din România

01.10.2017

Compania deține singurul laborator de teste baterii auto acreditat RENAR și utilizat de RAR. După ce timp de peste 33 de ani a contribuit esențial la dezvoltarea sectorului industriei de stat, Aristide CARANDA a decis, în septembrie 1991, să demareze propria afacere în domeniul producției de acumulatoare, luând astfel naștere compania Electro Auto Service, viitoarea CARANDA Baterii.

Un an mai târziu, datorită cererilor transmise constant de piață și clienți, s-a impus apariția celui de-al doilea profil de activitate, service-ul pentru acumulatoare produse în țară sau importate, iar în 1994 este deschisă cea de-a doua unitate EAS în București, destinată cu precădere activității de producție.

Ulterior, în anul 2005, compania și-a schimbat numele în CARANDA Baterii pentru a scoate în evidență brandul CARANDA.

„În anul 1994, când Aristide CARANDA a decis să-și “transforme” numele în marcă înregistrată, gestul său a fost considerat un act de curaj. După 10 ani, s-a dovedit a fi o investiție de succes, numele transformându-se în renume de prestigiu pe piața auto din România”, a declarat Roxana Jeglinschi, directorul de dezvoltare al CARANDA Baterii.

Evoluția companiei

Începând cu anul 1995, numele CARANDA  se transformă în brand, afacerea depășind granițele bucureștene odată cu deschiderea primului Centru de Vânzare și Service din țară, la Craiova.

În cel de-al zecelea an de existență, EAS și-a îndeplinit obiectivele strategice esențiale pentru noua etapă de dezvoltare: certificarea de RAR-OCS a sistemului de management al calității conform standardelor SREN ISO 9001/2001; fabricația, în premieră națională și în exclusivitate, a acumulatoarelor auto fără întreținere; deschiderea a două noi Centre de Vânzare și Service în Iași și București; inaugurarea noului sediu central.

În anul 2005, compania și-a schimbat numele în CARANDA Baterii, devenind totodată și membru ACAROM

Odată cu schimbarea numelui companiei în CARANDA Baterii, societatea a devenit membru ACAROM – Asociația Producătorilor Români de Automobile – achiziționând totodată un laborator automatizat de încercări baterii.

În anul 2009, CARANDA Baterii a trecut printr-un proces de informatizare, compania implementând Sistemul Informațional Integrat pentru interconectarea centrelor de vânzare și a unităților de producție. Patru ani mai târziu, odată cu creșterea constantă a activității, compania a implementat și un sistem software integrat performant pentru gestionarea vânzărilor, stocurilor și creanțelor.

„În vederea diversificării portofoliului de produse și pentru satisfacerea unui număr mai mare de clienți, societatea noastră a lansat noi game de baterii: Suprema, Super Heavy Duty și Magic Truck. Tot în această perioadă s-a achiziționat și s-a pus în funcțiune sistemul de demineralizare a apei prin dublă osmoză inversă. Povestea de succes continuă și în cel de al 25 lea an de existență al firmei, printr-o prezență constantă, recunoscută și apreciată de clienți, autorități, parteneri”, susține Roxana Jeglinschi.

Preocupare pentru îmbogățirea portofoliului

Portofoliul de produse ale CARANDA Baterii s-a îmbogățit permanent, încă de la înființare compania lansând noi game de baterii. Astfel, portofoliul cuprinde șase game de baterii auto CARANDA – CARANDA DURABILA, CARANDA DURABILA TOP, CARANDA MAXIMA, CARANDA FORTZA, CARANDA HEAVY DUTY și CARANDA MAGIC TRUCK – baterii moto, baterii tracțiune pentru electrocare și electrostivuitoare, baterii de tracțiune pentru mașini de spălat și curățat suprafețe comerciale și industriale și vehicule electrice, baterii de semitracțiune pentru biciclete, scutere și cărucioare electrice, pentru aplicații de putere în telecomunicații, UPS-uri, acționări electrice, automatizări, stații de transformare și centre de date, baterii staționare pentru aplicații SOLARE și EOLIENE, pentru sisteme de alarmă, iluminat de siguranță, jucării, echipamente medicale, precum și redresoare/încărcătoare automate de baterii.

CARANDA Baterii și-a completat gama de baterii încă din anul 2008 când, pe lângă produsele proprii, compania a început comercializarea de baterii Bosch, Varta și baterii sigilate reîncărcabile pentru stocarea energiei solare și eoliene.

În plus, societatea oferă și servicii conexe, precum service gratuit pentru bateriile auto aflate în garanție, consultanță pentru alegerea bateriei optime, regenerarea bateriilor cu plumb cu echipamente de înaltă frecvență specializate, comercializarea prin puncte de lucru în toată țara și chiar teste de omologare RAR a bateriilor auto prin intermediul laboratorului propriu.

Laboratorul CARANDA este singurul din țară de acest fel acreditat RENAR și utilizat de RAR pentru executarea testelor de omologare necesare obținerii licenței și certificatului de conformitate pentru bateriile distribuite pe piața românească.

Laboratorul CARANDA este singurul laborator de testare a bateriilor autor din țară care este acreditat RENAR și utilizat de RAR

„Bateriile pe care le comercializăm sunt fabricate în România, în unitatea noastră de producție situată în București sau în străinătate de către partenerii noștri de afaceri. Toate produsele pe care le comercializăm sunt verificate înaintea punerii în vânzare cu ajutorul laboratorului de testare automatizată DIGATRON, achiziționat de la firma germană cu același nume. Acest stand de încercări este conform normelor EN 60896-1+A2, care reprezintă cea mai modernă tehnologie europeană în domeniu”, a completat directorul de dezvoltare al CARANDA Baterii.

Laboratorul permite testarea automată a bateriilor, realizând toate cele 9 încercări prevăzute în Normele Europene. De asemenea, se pot realiza teste de capacitate, curent de descărcare la rece la -18 C, de anduranță, de rezervă de capacitate, rezistență la șoc, rezistență la vibrații, de scurtcircuit al bateriei. Toate aceste încercări sunt automatizate și computerizate, rezultatele de înaltă acuratețe fiind imprimate automat.

Principalele atuuri

CARANDA Baterii se bucură de numeroase atuuri care au evidențiat-o pe piață, printre acestea regăsindu-se calitatea produselor (gabarite reduse, baterii etanșe, sigilate), performanțe electrochimice superioare (descărcări de șoc, vibrații, supraîncărcări) și calitatea serviciilor, atu ce reiese din profesionalismul echipei și aria de acoperire a companiei.

Echipa CARANDA Baterii este formată din 77 de angajați bine pregătiți și prompți în executarea comenzilor. În plus, compania deține puncte de lucru și puncte de service agreate în toate județele, acoperind astfel toată țara. Acestea se regăsesc în următoarele orașe: București, unde se regăsesc cinci magazine și fabrica, Ploiești, Alexandria, Iași, Timișoara, Constanța, Brăila, Târgu Mureș, Craiova, Cluj.

„Strategia de marketing a firmei a stabilit ca obiectiv prioritar creșterea gradului de acoperire a pieței românești de baterii de la 65% la 85 %, prin mărirea rețelei de distribuitori autorizați”, a mai spus Roxana Jeglinschi, directorul de dezvoltare al CARANDA Baterii.

Pe lângă mărirea zonei acoperite, politica de protejare a mediului beneficiază de o atenție deosebită din partea companiei, CARANDA Baterii urmărind crearea unui cadru adecvat de echilibrare a interesului economic cu cel ecologic prin obținerea de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului a Certificărilor de conformitate, recuperarea și reciclarea bateriilor uzate pentru reciclarea plumbului, tratamentul apelor reziduale și captarea și purificarea gazelor.

Investiții actuale și viitoare

Încă de la înființare, CARANDA Baterii s-a preocupat de investiții pentru îmbunătățirea activității. Dintre cele mai importante realizări amintim dotarea fabricii cu instalație automată de preparare și egalizare a nivelului electrolitului și deschiderea de noi centre de vânzare.

Însă cele mai recente investiții ale companiei au vizat realizarea unei linii automate de fabricat baterii auto, achiziționarea și punerea în funcțiune a sistemului de demineralizare a apei prin dubla osmoză inversă și deschiderea showroom-ului și a magazinului din București – Bulevardul Ioan Cuza nr 69.

În ceea ce privește planurile de viitor, CARANDA Baterii are planificate două noi proiecte. Primul proiect de investiții planificat pentru viitor este modernizarea laboratorului chimic pentru testarea bateriilor, Start&Stop, și a bateriilor pentru automobilul electric, în timp ce al doilea proiect vizează construirea unui depozit modern pentru gestionarea rațională a tuturor materialelor ce intră în procesul de fabricație.

Cu o cifră de afaceri de aproximativ 27 de milioane de lei înregistrată în prima jumătate a anului 2017, conducerea companiei estimează, pentru sfârșitul lui 2017, o creștere de 5% față de anul precedent.

Bazându-se pe rezultatele financiare înregistrate în prima jumătate din 2017 – s-a depășit pragul de 27 de milioane de lei – pentru sfârșitul anului în curs, conducerea CARANDA Baterii preconizează o creștere a cifrei de afaceri cu 5% față de anul precedent, când a înregistrat peste 60 de milioane de lei.