Stiri: Finante

Cumparaturi online

Cardurile, cea mai utilizată metodă de plată a vacanţelor

30.07.2015

Românii preferă să utilizeze cardurile pentru a-și plăti călătoriile (99%) și apelează la mobile pentru a realiza căutări și rezervări, 16% preferând această metodă pentru rezervări și 17% pentru căutări, arată datele Tripsta. Potrivit acelorași date, pe plan internațional, rușii folosesc mobilele cel mai mult pentru rezervări (19%) și căutări (32%), în timp ce polonezii le folosesc mai puțin pentru rezervări (8%) și mai mult pentru căutări (21%).

Per total, atunci când e vorba de rezervarea de călătorii, cardurile reprezintă cea mai utilizată metodă de plată atât pe plan international, cât și în România (99%). Pe plan international, alte metode de plată utilizate sunt depozitele bancare, instant banking și PayPal. În afară de carduri, rușii mai folosesc terminalele de plată și depozitele bancare, ultimele fiind preferate și de români și polonezi; polonezii mai adaugă la metodele de plată preferate și instant banking-ul.

În ceea ce-i privește strict pe călătorii români, aceștia folosesc în principal cardul atunci când plătesc pentru călătorii de pe desktop (98%), mobil (99%) sau iOS (93%), în timp ce un număr limitat de călători români folosesc și depozitul bancar ca metodă de plată (desktop – 2%, mobil – 1% și iOS – 3%).

Când vine vorba de pachetele de servicii rezervate, preferate pe plan global sunt pachetele cu taxă pentru asistență clienți (69%) și pachetele standard de servicii (30%), în timp ce un număr limitat de călători (1%) optează pentru pachete de servicii premium.

Pachetele cu taxă pentru servicii clienți sunt extrem de populare în rândul rușilor (94%) și polonezilor (95%) și alegerea preferată a românilor (99%), în timp ce acelea care includ servicii standard par să atragă un interes mai mare în Rusia și Polonia (6% în fiecare țară) decât în România (1%).

Potrivit datelor Tripsta, cea mai scumpă rezervare de pe mobil făcută de un călător român a fost pe ruta București – Washington și costat 871 euro, în timp ce biletul cel mai scum achiziționat via iOS a fost pentru un zbor Iași – Ljubljana, la prețul de 529 euro. Pe de altă parte, conform acelorași date, cea mai scumpă călătorie achiziționată de pe desktop a fost de la București la Kinshasa (Congo), la prețul de 4.123 euro.

Cele mai ieftine călătorii rezervate de români au costat între 18 – 33 euro. De pe mobil, cel mai ieftin zbor a fost pe ruta Bodrum – Istanbul (Turcia) pentru 33 euro, în timp ce un zbor Londra (UK) – Dublin (Irlanda) a fost cel mai ieftin achiziționat de pe iOS, pentru 18 euro. În același timp, atunci când vine vorba de zboruri rezervate de pe computere staționare, cel mai ieftin zbor a fost pe ruta București – Milano și a costat 19 euro.