Retenția angajaților valoroși a fost principala provocare din HR în 2017, conform studiului „Tendințe și provocări în HR 2017” realizat de Valoria în colaborare cu Business Mark. Astfel, 60% dintre companii spun că cea mai importantă provocare strategică de la nivelul funcției de HR este reprezentată de retenția angajaților cu potențial ridicat și cu performanțe deosebite. În 2016, principala provocare din HR a companiilor era menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților.
„Companiile înseamnă oameni cărora li se creează mediul de cooperare pentru ca ei să performeze, iar compania să fie profitabilă. Condițiile în care aceștia își desfășoară activitatea, valorile companiei, tehnologia, influențează implicarea angajaților și activitatea de HR. Aflat la cea de-a doua ediție, studiul Tendințe și provocări în HR este singurul din România care dă perspectiva comparativă a directorilor generali și directorilor de HR. Provocările strategice, cele operaționale, de resurse, dar și acțiunile de implementat în HR sunt developate de acest studiu de referință”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.
Situaţia s-a agravat faţă de 2016
În plus, principalele provocări strategice cu care se confruntă companiile locale la nivelul funcției de HR sunt mai acute anul acesta, decât în anul 2016. Aşadar, retenția angajaților cu potențial ridicat trece pe locul întâi, iar scorul general al importanței crește de la 4,39 la 4,69. Menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților este acum pe locul al doilea, după ce anul trecut a ocupat locul întâi.
Pe locul al treilea se regăseşte asigurarea competențelor de conducere care să ajute organizația să răspundă la ritmul rapid al schimbărilor, cu un scor de 4,35. Din păcate, nivelul de pregătire al firmelor lasă de dorit, deoarece provocarea numărul unu este abia locul șase în topul capacității companiilor de a adresa eficient această provocare.
Alte provocări sunt următoarele: lipsa absolvenților competenți și motivați (67% dintre companiile respondente), lipsa specialiștilor și a meseriașilor (61%), nevoia de adaptare la schimbările legislative incoerente (54%), lipsa proceselor de implicare directă a angajaților în dezvoltarea personală (36%) și scurtarea perioadelor de lucru la un angajator (34%).
Dezvoltarea următoarei generații de lideri
La nivelul practicilor de resurse umane dezvoltarea următoarei generații de lideri ai organizației, care era anul trecut pe locul întâi, trece acum pe locul al treilea în scădere cu 12 puncte procentuale (-12pp). Pe primul loc al clasamentului se află găsirea de angajați cu competențe din ce în ce mai specializate, în creștere cu +17pp. Retenția angajaților rămâne pe poziţia a doua, dar crește cu +14pp.
„Acordăm o importanță ridicată resurselor umane și organizăm în fiecare an evenimente dedicate specialiștilor de HR în București și principalele orașe din România. În contextul actual, resursa umană este esențială pentru dezvoltarea strategică a afacerilor. Organizațiile sunt preocupate să creeze cultura organizațională, să aibă un engagement ridicat al angajaților, o retenție bună, acces la talente și să dezvolte leadership-ul și competențele de conducere pentru manageri. Susținerea HR-ului de către top management este foarte importantă pentru a face față provocărilor strategice ale organizației”, spune Daniel Drăgan, Managing Partner, Business Mark.