Energie regenerabila

Care sunt beneficiile unei clădiri eficiente energetic?

Care sunt beneficiile unei clădiri eficiente energetic?

01.05.2015

Imobilele de birouri devin prietenoase cu mediul înconjurător. Într-o perioadă în care scăderea dramatică a resurselor naturale este una dintre cele mai mari probleme ale omenirii, cei care construiesc imobile sunt din ce în ce mai interesați să descopere noi modalități prin care pot elimina sau măcar limita consumul de energie. Construcția de imobile eficiente energetic este foarte costisitoare, iar prețul final al clădirilor e, desigur, direct influențat. Dacă atunci când este vorba despre imobilele rezidențiale cererea este încă una redusă, la clădirile de birouri situația se schimbă, iar marile companii au început deja să se îndrepte spre astfel de soluții. Motivul este simplu: chiar dacă investiția inițială este cu mult mai ridicată comparativ cu cea într-o clădire clasică, reducerea de costuri va amortiza rapid suma de bani plătită în plus.

Rezultate directe

Principalul beneficiu al unei clădiri eco este eficienţa energetică sporită. Pe scurt, resursele naturale folosite sunt reduse, iar acest lucru vine cu o reducere semnificativă de preț pentru nevoile celor care își desfășoară activitatea în respectivul imobil.

Cele mai multe dintre clădirile verzi sunt realizate cu ajutorul materialelor de construcții reciclabile, care nu doar că protejează mediul înconjurător, dar asigură și protecția persoanelor care își desfășoară activitatea în respectiva clădire. La toate aceste caracteristici se adaugă și o flexibilitate a utilizării spațiului, care asigură un număr de intervenții externe cât mai mic. Nu în ultimul rând, locațiile pentru a ridica astfel de clădiri sunt atent alese, cu scopul de a avea un impact cât mai mic asupra mediului local, dar a asigura și facilități de transport prietenos, pentru a reduce traficul și, astfel, poluarea cauzată de combustibilul folosit.

Topul celor mai verzi clădiri

Romania Green Building Council a realizat un top al celor mai verzi clădiri de birouri din România:

  • Amera Tower Cluj
  • City Business Center Timişoara
  • Crystal Tower Bucureşti
  • Cubic Center Pipera
  • Domneşti Business Park
  • Euro Tower Bucureşti
  • Europe House Bucureşti
  • Floreasca Business Park
  • Ilion Offices Bucureşti
  • Magheru One Bucureşti
  • Olympia Tower Bucureşti
  • Petrom City
  • River View Place Bucuresti
  • Sky Tower Bucureşti
  • Swan Office & Technology Park Bucureşti
  • UniCredit Tower Bucureşti
  • Victoria Center Bucureşti

 Exemple din România

Cele mai multe dintre clădirile de birouri eficiente energetic se află în București sau în localitățile din apropierea Capitalei, dar orașele mari, care au atras investiții datorită centrelor universitare care asigură pregătirea viitorilor angajați, sunt și ele în atenția investitorilor.

De exemplu, Amera Tower este o clădire de clasă A de eficienţă energetică situată în Cluj. Este certificată LEED Gold și are pereţii din cortină din aluminiu, sistemul Schuco, faţa de ventilație, tâmplărie din aluminiu termopan, cu sticlă verde securizată UV, sistem de ventilaţie / răcire / încălzire dotat cu recuperatoare de energie termică şi pompe de căldură, generând economii semnificative în exploatare. Mai mult decât atât, se asigură 25 de metri pătrați pe oră de aer proaspăt pentru fiecare persoană, iar clădirea are şi patru ascensoare, care sunt și ele eficiente energetic.

O altă clădire de birouri din afara Bucureștiului certificată ca fiind ecologică este City Business Center din Timișoara. Este cel mai mare complex de birouri de clasa A din afara Capitalei și, de asemenea, una dintre cele mai ridicate investiții din acest sector din țara noastră. Complexul nu doar că asigură companiilor care își desfășoară activitatea aici că energia este utilizată într-un mod eficient, dar le și oferă toate facilitățile de care pot avea nevoie, ajutând astfel la dezvoltarea oraşului prin atragerea de noi sedii ale societăților importante. Construcția are cinci nivele și măsoară nu mai puțin de 43.000 de metri pătrați. Este situată chiar în inima orașului, devenind practic un centru de afaceri. Imobilul are un restaurant, servicii publice precum bănci sau servicii medicale, o parcare subterană, pază 24 de ore din 24 și, desigur, zone speciale verzi.

Una dintre cele mai frumoase și ecologice clădiri de birouri din București este Crystal Tower, situat la intersecția Bulevardul Iancu de Hunedoara și strada Căderea Bastiliei. Proiectul a fost desemnat câștigător la categoria social-culturală în cadrul secțiunii Arhitectură a Anualei de Arhitectură din 2012 și este semnat de Adrian Spirescu, doctor în arhitectură și lector al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Cu o suprafață de aproximativ 25.000 de metri pătrați, imobilul este primul din țara noastră care are un heliport pe acoperiș. Are 4 nivele la subsol, parter și 14 etaje și, pe lângă designul unic, deține un sistem inteligent de management al construcției care controlează, monitorizează și optimizează facilitățile mecanice și electrice, iar fațada dublă reduce transferul de energie termică, din interior la exterior și invers.

În centrul Bucureștiului se află o altă clădire verde de birouri. Cu o formă curbată, care simbolizează mişcarea şi progresul, Magheru One oferă spaţii dotate cu sisteme integrale de ventilaţie, de încălzire şi răcire realizate printr-un sistem de ventilatoare cu două ţevi. Toate intrările sunt securizate, iar chiriașii beneficiază de un sistem inovator intern de comunicaţii, Building Management System, şi un sistem electronic de protecţie împotriva incendiilor.

Pași concreți

Dacă birourile companiei se află într-o clădire care nu este încă eficientizată din punct de vedere energetic, există soluții la îndemână care nu doar scad drastic facturile lunare, dar asigură și protejarea mediului înconjurător.

Primul pas ce ar trebui făcut este anveloparea clădirii, lucru care reduce pierderile de căldură, pe timpul sezonului rece. Nu numai pereții trebuie izolați, ci și acoperișurile și subsolurile. Montarea de straturi termoizolante nu doar că aduce economii serioase la păstrarea unei temperaturi corecte, dar și protejează elementele de costrucție și, astfel, structura clădirii.

Dacă izolarea clădirii asigură o temperatură constantă pe timp de iarnă, o arhitectură corectă oferă un mediu optim de lucru în timpul sezonului cald. Mai exact, asigurarea fluxului corect de curenți de aer printre birouri reduce semnificativ utilizarea aerului condiționat atunci când temperaturile cresc în termometre.

Nenumărate studii demonstrează că un acoperiș pe care este plantată vegetație specială, cu un sistem special de irigare, optimizează consumul de căldură al clădirii și eficientizează sistemul de ventilație. Este un acoperiș ecologic, care nu doar că menține o temperatură plăcută la interior, dar aduce și un plus de spațiu verde.

Mai mult decât atât, companiile din România și nu numai, extind spațiul verde nu doar la acoperiș, ci și în interiorul imobilelor. Realizarea de mici grădini, cu plante diferite, aduce un plus de aer curat în interior, dar și un loc de relaxare preferat de mare parte dintre angajați.

Dacă acoperișul nu se poate transforma într-o mică grădină, atunci panourile solare sunt o altă soluție. Panourile captează energia solară și, chiar dacă din punct de vedere cantitativ energia nu este suficientă pentru a acoperi tot necesarul clădirii, aceasta reprezintă în continuare un bonus comparativ cu soluțiile clasice.

O clădire prietenoasă cu mediul înconjurător nu presupune doar sisteme de management al construcției, ci și educarea celor care își petrec timp în interiorul acesteia. Pe scurt, dacă angajații vor fi educați să colecteze selectiv deșeurile, să folosească apa doar atunci și cât au nevoie, la fel și energia electrică, atunci resursele nu vor fi irosite în zadar.

Nu în ultimul rând, asigurarea de spații speciale pentru mijloacele de transport alternative, precum bicicletele, poate chiar programe interne care să promoveze acest tip de mișcare, oferă o mai mare șansă ca salariații să apeleze la transportul ecologic. Și amplasarea clădirii lângă stațiile pentru mijloacele de transport în comun este benefică, întrucât oamenii nu se vor vedea nevoiți să ajungă la serviciu cu mașina personală, ci mulți se vor îndrepta către mijloacele de transport publice.

Noi tipuri de energie la orizont

Cercetătorii din domeniul energiei realizează constant experimente cu scopul de a descoperi noi metode prin care pot capta energia naturală și o pot transforma în una utilizabilă pentru oameni. Pe lângă energiile eoliană, solară, hidraulică, a mareelor, geotermică și energia de biomasă, o echipă de cercetători europeni, din cadrul Comisiei de Energie Atomică, au studiat cum se poate transforma ploaia în energie.

Astfel, s-a captat energia fiecărui strop de ploaie pe care acesta îl are în contact cu o suprafață dură și s-a demonstrat că se poate transforma în electricitate. Cantitatea de electricitate este însă una foarte mică, de aproximativ 12 miliwați pentru fiecare picătură, dar concluzia rămâne valabilă: precipitațiile pot produce energie electrică pentru consum.

O altă noutate este dată de proiectul britanic Energy Island, o insulă artificială care utilizează diferența de temperatură a apei mării. Folosind “Ocean thermal energy conversion” se obține energie din diferența de temperatură a apei de la suprafața mării și cea a apei de la adâncime. Fiecare astfel de insulă va fi echipată cu centrale eoliene, panouri solare, dar și turbine pentru a reuși să capteze cât mai multă energie pentru consum.

În viitor, se dorește construcția a cât mai multe astfel de insule, mai ales de-a lungul zonei tropicale, pentru o cantitate cât mai mare de energie stocată.