Stiri: Companii

Care sunt cei mai atractivi angajatori din ţara noastră?

19.10.2015

Continental şi BRD sunt în acest an cei mai atractivi angajatori din România. În ultimii patru ani, Continental a reușit să convingă un număr tot mai mare de absolvenți din domeniul inginerie și IT de calitățile sale ca angajator, iar în ceea ce privește studenții în domeniul științe economice, BRD Groupe Société Générale și-a stabilizat poziția și rămâne numărul unu înaintea Băncii Comerciale Române, confom studiului Trendence Graduate Barometer.

BRD Groupe Société Générale și Banca Comercială Română au reușit să rămână timp de cinci ani la rând cei doi angajatori preferați în rândul absolvenților cu specializări în domeniul economic, iar după inversarea poziției lor în topul preferințelor, în 2014, BRD rămâne pe prima poziție și mărește distanța față de concurentul său.

Însă, chiar şi aşa, ambele sunt încă foarte departe de vârful popularității lor din 2010.

Cu toate că sectorul bancar și financiar este în continuare important pentru absolvenții în domeniul economic, sectorul IT începe să reducă diferenţa. Pe lângă cele trei bănci din top 10 angajatori, trei companii IT au ocupat de asemenea locuri în partea superioară a topului, și anume Google, Apple și Microsoft.

Pe lângă Continental, și BMW, Volkswagen, Dacia, Bosch, Daimler/Mercedes-Benz au reușit să câștige un loc în topul 20 privind atractivitatea pentru absolvenții de inginerie și IT. Acest lucru demonstrează popularitatea în creștere a sectorului auto. În afară de industria automotivă, absolvenții de inginerie și IT încă preferă sectorul IT atunci când sunt în căutare de potențiali angajatori.

„Absolvenții din domeniul economic din România așteaptă un venit de 8,700 de euro pentru prima lor poziție profesională, iar viitorii angajați în domeniile IT și inginerie cred că vor câștiga 7,300 de euro. Aceste venituri reprezintă doar o treime din media așteptărilor salariale ale studenților europeni. De-a lungul ultimilor ani, așteptările salariale ale studenților români au continuat să scadă”, afirmă Holger Koch, CEO Trendence.

Atitudinea prietenoasă față de mediu a potențialui angajator are o însemnătate foarte mare pentru absolvenții români. Procentual, 82,5 la sută dintre studenții din domeniile IT și inginerie își doresc să lucreze pentru o companie prietenoasă față de mediu, comparativ cu media europeană de 62.1 la sută.