Slide

Stiri: Finante

Care sunt cele mai atractive companii de la BVB, în 2015?

17.02.2015

În acest an, principalele atracții de la Bursa de Valori București (BVB) sunt ETF BET Tradeville, Fondul Proprietatea, Transgaz, Transelectrica, Antibiotice, BRD, OMV Petrom și BVB, pe piața principală, conform unei analize a Tradeville. De asemenea, în paralel, pe sistemul alternativ de tranzacționare (ATS) al bursei, acțiunile unor companii de renume mondial, precum E.ON, Bayer, Lufthansa, Commerzbank, JPMorgan, Google, Apple și Facebook, se numără printre principalele atracţii.

„Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii românești prin comparație cu companiile din Vest, dar și cu dobânzile depozitelor bancare sau ale obligațiunilor guvernamentale, reprezintă principalul punct de atracție al pieței locale în 2015 și în viitor. Alte argumente puternice pentru a investi pe această piață sunt posibila includere a BVB în categoria pieţelor emergente, programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene (BCE), prețurile rezonabile ale companiilor listate și o economie locală care avansează semnificativ mai bine decât media UE”, a afirmat Ovidiu Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct, Tradeville. 

Conform acestuia, cel mai accesibil instrument pentru a beneficia de avântul așteptat al Bursei de Valori Bucureşti este fondul de investiții ETF BET Tradeville (TVBETETF), care replică structura indicelui BET și investește, astfel, doar în companiile locale de tip ”blue-chip”. Investitorii în ETF-ul listat la BVB beneficiază de siguranța dată de diversificare, dar și de o lichiditate rezonabilă asigurată de existența unui market-maker. Indicele BET și, implicit, prețul unei unități de ETF ar trebui să se aprecieze cu circa 10% în 2015.

Prețul-țintă pentru un titlu FP – 1 leu

Foarte probabil, dintre simbolurile disponibile investitorilor, Fondul Proprietatea (FP) va rămâne principalul punct de atracție și în acest an, prin prisma lichidității și a operațiunilor pe care le va desfășura pentru a-și îndeplini obiectivul de reducere a discountului prețului acțiunilor față de VUAN la sub 15%. Prețul-țintă pentru un titlu FP se situează, astfel, în jurul valorii de 1 leu, indicând o apreciere potențială de aproape 15% față de cotația de închidere de ieri.

Potrivit Tradeville, alte două companii care vor rămâne în topul preferințelor investitorilor în acest an sunt monopolurile în domeniul transportului de gaze naturale și energie electrică Transgaz (TGN) și Transelectrica (TEL), datorită dividendelor foarte mari.

Transelectrica – randament brut al dividendului, aproape 13%

Pentru Transelectrica se profilează un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul preț de închidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel încât cotațiile celor două companii pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni. În același sector al utilităților, E.ON SE (EOAN), disponibil pe segmentul ATS al BVB, este deosebit de atractiv în acest moment pentru că este subevaluat.

Totodată, E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilități listate din lume după venituri, care a fost serios afectată de o serie de evenimente negative din industria energetică, însă desfășoară programe robuste de adaptare la noul mediu și are șanse bune de redresare. Conform estimărilor centralizate de Reuters, un preț-țintă în 2015 pentru EOAN ar fi 15 euro, mai mare cu peste 11% față de închiderea de ieri.

ATB, un preț-țintă de 0,67 lei/acțiun

În industria produselor farmaceutice, Antibiotice (ATB) are, pe lângă o cotă de piață importantă pe segmentul de medicamente generice, capacități proprii de cercetare cu potențial ridicat de a genera surprize pozitive. Aşadar, consensul conform Reuters, la care ne raliem, vizează un preț-țintă de 0,67 lei/acțiune și o apreciere potențială de aproximativ 10%. Investițiile în acest simbol trebuie adaptate, însă, la lichiditatea existentă.

Producătorul de medicamente care a inventat aspirina, Bayer AG (BAYN), atrage pe ATS investitorii orientați spre „blue-chips”. Fiind în prezent un concern global cu interese care variază de la farmaceutice la domeniul agricol sau producția de mase plastice, deosebit de solid și cu o forță operațională impresionantă, grupul mai are un potențial de apreciere de 4%, conform estimărilor Reuters, la un preț-țintă de 130 euro/acțiune.

Industria bancară

În industria bancară, cea care ar trebui să beneficieze în mod special ca urmare a QE-ului Băncii Centrale Europene, se remarcă acțiunile BRD, Commerzbank și JPMorgan (ultimele două disponibile pe ATS), cu o volatilitate medie mai ridicată decât cea a pieței, care le face atractive pentru investitorii cu un apetit mai ridicat pentru risc.

„Dacă nu mai apar suprize neplăcute, acțiunile BRD – Groupe Société Générale (BRD) au un potențial de creștere remarcabil pe termen mediu, dat de avantajele anvergurii locale combinate cu costurile scăzute de finanțare prin intermediul grupului din zona euro. Consensul Reuters, pe care noi il împărtășim, indică un preț-țintă de 10.25 lei/acțiune. Una dintre cele mai mari bănci germane, Commerzbank AG (CBKN), ar trebui, de asemenea, să beneficieze de programul BCE și să se aprecieze cu peste 6%, conform estimărilor Reuters. JPMorgan Chase & Co (JPM), una dintre cele mai vechi și influente instituții bancare din SUA, se remarcă prin balansul intre profiturile bune și numeroasele litigii survenite în urma crizei din 2008, însă conceptul de „fortress balance sheet” (”bilanț-fortăreață”), popularizat de CEO-ul băncii, oferă investitorilor o doză de confort în cazul scenariilor mai puțin optimiste. Acțiunile JPM au potențialul de a crește, conform consensului Reuters, cu aproximativ 14% față de cotațiile curente”, a detaliat reprezentantul Tradeville.

Acţiunile SNP, irezistibile pentru investitorii cărora nu le este teamă de volatilitate

Totodată, în segmentul petrolului, acțiunile OMV – Petrom (SNP) ar trebui să fie irezistibile pentru investitorii cu un orizont mai lung de timp și cărora nu le este teamă de volatilitate, având în vedere că dificultățile generate de scăderea prețului petrolului sunt tranzitorii. Petrom este lider pe piața locală de desfacere a carburanților, deține cea mai mare și modernă rafinărie din țară și are perspective extrem de interesante în privința zăcămintelor din Marea Neagră.

Consensul din piață, cu care suntem în acord, reflectă aceste perspective și o apreciere potențială de peste 11%, printr-un preț-țintă de 0,42 lei/acțiune. O companie cu un profil de risc mai ridicat, Deutsche Lufthansa (LHA), cea mai mare linie aeriană din Europa după numărul de pasageri și aeronave, poate beneficia în viitorul apropiat de pe urma unor prețuri semnificativ mai mici ale combustibililor pentru aviație. Conform estimărilor Reuters, acțiunile LHA, disponibile pe ATS, mai pot urca cu circa 6% până la un nivel-țintă de 14,5 euro.

Şi industria IT rămâne extrem de atractivă

Industria IT, care este reprezentată deocamdată la BVB doar prin companiile de pe ATS, rămâne extrem de atractivă și în acest an. Facebook Inc. (FB), care și-a dublat în 2014 profitul pe acțiune comparativ cu anul precedent, este un exemplu clasic de ”growth-stock”, cu perspective de creștere de circa 18%, conform estimărilor Reuters, până la un preț-țintă de 90 USD. Google Inc. (GOOGL), cunoscut pentru motorul de căutare cu același nume, sistemul de operare Android, ochelarii interactivi, mașinile fără șofer și casele inteligente, are perspectiva unei reveniri de peste 10% până la maximul atins recent, de 610 dolari.

Apple Inc. (AAPL), care a repetat recent, cu iPhone 6, succesele uriașe din trecut, rămâne în topul preferințelor investitorilor, cu un preț-țintă, conform estimărilor Reuters, de 130 dolari și potențialul de a-și continua aprecierea cu aproape 3%.

„Vorbind de potențialul pieței locale pe termen mediu, nu se poate face abstracție de faptul că însăși Bursa de Valori București (BVB) este listată. Cu un management care a indus un suflu nou instituției, ridicarea pragului de deținere de la 5% la 20% și perspective favorabile pentru următorii ani, această acțiune nu poate fi ignorată de investitorii cu un apetit la risc ușor mai ridicat”, a încheiat Ovidiu Dumitrescu.