Slide

Editia SEPTEMBRIE

Care sunt pașii cheie pentru a începe o afacere

01.09.2015

Etapizarea și analiza – esențiale pentru un start-up de succes. Fără a lua în considerare detaliile birocratice care nu sunt deloc puține la număr, cel puțin în România, atunci când decizia lansării unei afaceri este una definitivă sunt mulți pași pe care un antreprenor trebuie să îi facă. Chiar dacă sunt diferiți, toți au același scop final: acela de a consolida viitorul businessului.

Primul și poate cel mai important este reprezentat de decizia dacă este momentul oportun pentru acest lucru. Faptul că cineva vrea să fie propriul șef nu este nici de departe de ajuns pentru a renunța la un actual loc de muncă și a face primii pași pe drumul antreprenoriatului. Desigur, nu există o vârstă la care este recomandat să se încerce drumul antreprenoriatul. Cu toate acestea, mai multe studii arată faptul că în Marea Britanie vârsta medie a celor care lansează un business este de 52 de ani, în timp ce în China media este de 36 de ani. În România se pare că vârsta este un pic mai scăzută. Media de vârstă din țara noastră este de 41 de ani. Excepții sau exemple care dau peste cap studiile specialiștilor există mereu, concluzia clară este faptul că nimeni nu trebuie să aștepte o anumită vârstă. Cert este însă și faptul că pregătirea profesională și emoțională este obligatorie, pentru a avea convingerea că se poate trece peste primele probleme majore care vor exista indiferent de nișa aleasă. 

Analiza

Primul pas concret este analiza sectorului de activitate. Mulți dintre cei care încep o afacere sar peste acest pas, iar rezultatele nu sunt tocmai de invidiat. De ce este vital acest lucru? Simplu: doar astfel îți poți da seama care sunt nevoile actuale ale clienților și posibililor parteneri. Soluția gândită de tine poate suferi transformări radicale sau poate ajungi la concluzia chiar că nu este cea potrivită pentru momentul în care se află acum piața.

A avea o idee ce pare bună la început nu este totul. Este necesară o cercetare serioasă prin care îți dai seama cum o poți monetiza și care sunt așteptările pesimiste și optimiste pentru dezvoltarea respectivei idei.

Planificare

A deveni antreprenor nu este un lucru care se întâmplă peste noapte. Unii au norocul să-și dea seama de care sunt dorințele pentru viitor încă de mici și nu devin niciodată salariați, întrucât își deschid o afacere de la vârste fragede. La polul opus sunt cei care își descoperă adevăratele pasiuni mai târziu, iar experiența acumulată până în respectivul moment îi ajută să nu repete aceleași greșeli pe care poate managerii lor le fac.

Indiferent de momentul din viață ales pentru a începe o afacere pe cont propriu, trebuie să te pregătești cu gândul că nu va fi doar dificil, dar vor exista momente în care singura soluție pare renunțarea.

Sfaturile celor mai mulți oameni de afaceri sunt direcționate spre pregătirea unui fond de economii, destul de mare cât să acopere primele luni în care afacerea nu va avea profit, dar și înarmarea cu multă răbdare și la fel de multă pasiune. Desigur că întotdeauna vor exista semne de întrebare și sentimentul de frică, însă siguranța că acesta este drumul corect va face ca totul să fie mai facil de realizat.

Plan de afaceri 

Un plan de afaceri eficient este un pas obligatoriu pentru oricine, fie că este vorba despre un antreprenor cu experiență, fie că este prima încercare în mediul de afaceri pe cont propriu. Planul de afaceri oferă o viziune globală asupra tuturor activităților și devine astfel o imagine clară cu privire la drumul ce trebuie respectat.

De asemenea, fără un plan de afaceri corect întocmit, antreprenorii nu vor avea nicio șansă atunci când vor avea nevoie de finanțare de la un investitor sau de la un potențial creditor. Captarea interesului celor care parcurg planul de afaceri, dar și detalii clare și punctuale ale businessului și alte strategii sunt așadar esențiale.

Cele trei mari secțiuni ale planului de afaceri sunt descrierea soluțiilor oferite, analiza segmentului de activitate vizat și, nu în ultimul rând, o analiză financiară, pentru a avea mereu acces la fondurile care intră în afacere și cele care vor ieși sub formă de profit.

Bugete planificate

Dacă primii pași sunt unii pe care uneori oamenii de afaceri îi sar, urmând să îi finalizeze odată ce afacerea este lansată, analiza financiară este un lucru esențial.

Dacă nu dispui de un buget suficient de mare, poți căuta surse de finanțare. Fondurile europene, investitori privați, business angels, programe speciale ale autorităților, creditele bancare – sunt doar câteva dintre soluțiile rapide la care poți apela.

Despre orice sumă de bani este vorba, asigură-te că este suficientă pentru primele luni și planifică bine momentul în care businessul va aduce și profit. În caz contrar, nu se ajunge doar la un blocaj financiar, ci și la unul emoțional, iar șansele de dezvoltare pentru viitor scad dramatic.

Echipa

A construi o echipă într-un start-up este mult mai complicat decât a desemna un viitor angajat într-o companie medie sau mare. Asta pentru că de multe ori fișa postului într-o afacere la început de drum este una mult mai complexă, se mărește și gradul de implicare al salariaților, iar problemele pot să apară oricând. În plus, ideea de timp liber va fi una destul de vagă, dat fiind faptul că absența unui coleg sau rezultatele nefavorabile ale unei acțiuni vor afecta grav prezentul companiei.

Tocmai de aceea, este recomandat ca toate interviurile de angajare să fie unele în care antreprenorul să fie prezent. Doar așa vei putea explica posibilului coleg care îi vor fi atribuțiile și nivelul gradului de implicare în proiect.

Promovarea, încotro?

Indiferent de dimensiunile afacerii, de mărimea investiției sau numărul de angajați, promovarea soluțiilor oferite este crucială.

Nu este nevoie de investiții extrem de ridicate pentru campaniile de promovare, dar în 2015 este însă obligatoriu ca afacerea pe care o reprezinți să dețină propriul website, să existe o prezență constantă și susținută în mediul online și, nu în ultimul rând, o strategie bine pusă la punct pentru toți acești pași.

Piața este dinamică, cererile oamenilor se schimbă continuu, iar potențialii clienți trebuie nu doar informați, ci și convinși că atunci când vor plăti pentru soluțiile oferite vor primi cele mai bune rezultate.

Uneori, planurile și strategiile sunt înlocuite de multă pasiune, la fel de multă muncă și un strop de noroc. În cele mai multe dintre cazuri însă, pașii pentru deschiderea unei afaceri nu se referă la cei realizați în fața ghișeelor instituțiilor publice, ci la o planificare atentă care diminuează riscurile unui eșec fatal pentru business.