Investitorii își îndreaptă atenția către afacerile complexe. Companiile care oferă servicii și produse cu un grad ridicat de complexitate sunt în topul societăților cu cele mai mari creșteri ale vânzărilor în ultimele luni, arată cel mai recent clasament realizat de Institutul Național de Statistică. Printre acestea, se numără instituții care au domeniul de activitate precum rafinarea țițeiului, servicii informatice sau producția de echipamente electrice, fabricarea mașinilor ori cocsificarea cărbunelui. De cealaltă parte, există însă și companii care au avut scăderi puternice. Instituțiile care au domeniul de activitate corelat cu leasingul, întreținerea și reparația mașinilor industriale sau construcțiile sunt cele care au avut cele mai mari probleme în ultima perioadă. Ultimul sector cu scăderi mari este un domeniu care își revine încet, încet după criza economică, însă efectele încă se resimt, iar creșterea este foarte lentă. Domeniul construcțiilor este în continuare, potrivit rapoartelor, cel care limitează sau trage în jos dezvoltarea multor companii din domenii direct dependente.
Atenție către export
Din ce în ce mai mulți directori își îndreaptă strategia de dezvoltare către export, mai ales dacă este vorba despre instituțiile care au capital străin, deci beneficiază de instruire și experiență de peste granițe.
Oamenii de afaceri din România au realizat, în urma scăderilor cauzate de criză, faptul că singura soluție pentru a trece peste această perioadă este să investească în producție și în instruirea personalului pentru a putea oferi produse și servicii la standarde ridicate, care să se afle în atenția celor din afara țării. Astfel, companiile și-au extins aria de acoperire și încep să-și crească aria de clienți de peste granițe.
Turism
În ultimii ani, zona care a generat cel mai mare interes din partea investitorilor este turismul. Cei de peste granițe văd în România oportunități ridicate pentru zonele turistice, așadar în stațiunile cu tradiție și nu numai au început să se ridice din ce în ce mai multe unități de cazare. La toate acestea se adaugă și costul redus de construcție, comparativ cu nivelul de acum câțiva ani, așadar profitul este unul sigur și mult mai rapid, comparativ cu situaţia de acum câțiva ani.
Potrivit unui studiu realizat de IBC Focus, din cele 18.500 de construcții care se aflau în faza de șantier anul trecut, 880 erau unități de cazare. Foarte interesant este faptul că aproape 200 dintre acestea erau, în fapt, proiecte de extindere, reabilitare, consolidare sau amenajare a unor unități ridicate acum ceva timp, așadar sectorul se află într-o creștere constantă în această perioadă. Valoarea investițiilor se ridică la sub un milion de lei pentru 57% dintre construcții, până în patru milioane pentru 38% dintre acestea, iar doar 5% presupun investiții mai ridicate.
Topul județelor cu cele mai multe construcții este deținut de Constanța, urmat de Suceava și Brașov.
Alte domenii de interes
Turismul nu este singurul domeniu atrăgător pentru cei care vor să investească în țara noastră. Agricultura, IT-ul, dar și externalizarea serviciilor sunt alte nișe de interes, potrivit informațiilor Accace.
Domeniul agricol are un interes ridicat, întrucât se pot obține fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor și pentru menținerea acestora la standarde ridicate. La acest lucru se adaugă, desigur, și faptul că țara noastră oferă posibilități nenumărate pentru afaceri în acest domeniu.
Tehnologia rămâne un domeniu în topul interesului. Companiile din toate domeniile de activitate își dau seama că au nevoie de programe speciale, aplicații utile și la standarde ridicate sau o prezență online cât mai puternică, toate pentru a se putea diferenția mai ușor și mai puternic de competitorii direcți. Mai mult decât atât, specialiștii formați în România sunt considerați de ani de zile unii de top, iar prețurile medii, comparativ cu alte țări dezvoltate în domeniul IT, nu fac decât să crească interesul investitorilor. Țara noastră este în ultimii ani una dintre cele mai mature piețe privind externalizarea serviciilor IT și va rămâne și în viitor printre preferințele celor care au nevoie de servicii în domeniu.
Un alt domeniu de interes este externalizarea serviciilor. Specialiștii de la Accace spun că acest sector are un potențial foarte mare de creștere în viitor. Unul dintre motivele clare care susține acest lucru este faptul că forța de muncă în România este în continuare una ieftină pentru oamenii de afaceri de peste granițe, iar la acest lucru se adaugă pregătirea la standardele dorite a angajaților și faptul că cei mai mulți dintre tinerii salariați cunosc cel puțin o limbă străină, așadar comunică rapid cu cei din afara țării. Un alt beneficiu este costul operațional mic. Chiriile și utilitățile pentru birourile din multe zone din țară sunt în continuare sub nivelul pieței din statele Uniunii Europene. Există, desigur, și puncte mai puțin lăudabile, precum birocrația ridicată.
Potrivit Accace, investitorii activi din țara noastră sunt companii sau fonduri de investiții specializate, cu sediul central în Europa de Vest.