În ce direcție se vor îndrepta cerințele angajatorilor peste zeci de ani? În prezent, tehnologia dictează multe dintre acțiunile de zi cu zi și locurile de muncă se schimbă, împreună cu cerințele companiilor și felul în care acestea își modifică așteptările de la viitor.
Mulți se tem că tehnologia va elimina multe slujbe considerate, până nu acum mult timp, indispensabile. Cele mai multe dintre acestea vor deveni unele automatizate, iar rolul oamenilor va fi preluat de roboți care vor oferi aceleași rezultate, pe o scară mult mai mare.
Producția industrială
Adevărul este că acest lucru se întâmplă deja. În segmentul producției industriale, unde cele mai multe dintre sarcini sunt automatizate, oamenii au început să fie înlocuiți de mașinării, care oferă rezultate mai bune, într-un timp mai scurt și care nu au nevoie de pauze, concedii, asigurări medicale sau salarii lunare, singura investiție majoră fiind cea de la început, când companiile achiziționează roboții.
Dacă până acum ceva timp, aceste mașinării erau mult prea scumpe pentru a fi luate în considerare de mulți dintre producători, acum lucrurile încep să se schimbe. De exemplu, acum ceva timp o companie din Statele Unite ale Americii a lansat robotul Baxter. Cu un preț de 22.000 de dolari, acesta este un robot PC mult mai ieftin decât unul industrial standard, dar care poate realiza sarcini diversificate și care poate înlocui cel puțin un angajat.
Lăsând însă la o parte roboții care funcționează după programe de ultima oră sau nu, în multe dintre unitățile de producție au început să-și facă prezența mașinării, care mai de care mai tehnologizate, care preiau din activitățile angajaților sau îi ajută pentru o producție cât mai ridicată, la standardele cele mai înalte.
Tendințe
Cu toate că nimeni nu poate spune precis ce ne rezervă viitorul pe piața muncii peste 30, 40 sau chiar 50 de ani, au fost realizate mai multe studii cu privire la acele aptitudini ale oamenilor care nu pot fi preluate de mașinării complexe.
Cei de la Institute for the Future din cadrul Universității din Phoenix au analizat trendurile actuale și au realizat un studiu referitor la schimbările majore care vor avea loc în întreaga societatea. Aceștia au ajuns la șase informații care ne vor schimba felul în care vom munci în viitor.
Prima concluzie este legată de faptul că durata de viață se majorează, iar asta îi face pe cercetători să creadă că oamenii vor trebui să găsească modalități prin care să poată integra în câmpul muncii și persoane în vârstă.
A doua concluzie este legată de sistemele inteligente care vor prelua activitățile mecanice în totalitate, rămânând, așadar, oamenilor doar locurile de muncă în care este nevoie de judecata umană.
Mai mult decât atât, activitatea se va schimba dat fiind faptul că există o cantitate foarte mare de date ce trebuie absorbită de oameni pentru a putea acționa în deplină cunoștință de cauză. Cu alte cuvinte, este nevoie de un sistem prin care datele se pot colecta și selecta astfel că interacțiunea cu toate acestea să fie rapidă și fără greșeli.
Cercetătorii spun că tehnologia a creat un nou limbaj de comunicare și un univers distinct, iar asta înseamnă că multe dintre informații pot fi rapid alterate sau sensul lor se poate modifica. De aceea, vor exista în viitor din ce în ce mai multe persoane care vor analiza situațiile din mai multe perspective pentru a descoperi care este adevăratul sens al informațiilor la care toată lumea are acces.
Dacă până acum, rezultatele studiilor științifice erau plauzibile după o perioadă destul de lungă de timp, acum domenii precum psihologia fericirii sau designul de jocuri, domenii foarte targetate, pot oferi informații precise, clare și rapide despre activitatea lor. Cu alte cuvinte, faptul că lumea începe să se separe în domenii cât mai specializate face ca informațiile să fie rapide și credibile.
Ultima concluzie a cercetătorilor, dar nu cea din urmă, este legată de conectarea globală. Acest lucru susține schimburile economice, cele de informație, integrarea, general vorbind: comunicarea la orice nivel. Schimbarea va conduce încet, încet la formarea de echipe globale, care să lucreze în aceeași companie pentru a susține societatea pentru a rămâne competitivă pe o piață deschisă.
Noile cerințe
O cercetare recent realizată de compania Deloitte arată faptul că slujbele viitorului vor solicita competenţe diversificate şi mult mai avansate decât locurile de muncă de astăzi. Tehnologia elimină multe joburi ale persoanelor care au competenţe limitate, motiv pentru care această categorie a populaţiei va fi nevoită să caute noi locuri de muncă şi să deprindă noi competenţe în mod constant.
Care vor fi, așadar, noile cerințe? Cercetătorii spun că se va dori ca oamenii să aibă capacitatea de a înţelege semnificaţia subiectelor care nu pot fi procesate de un calculator sau de un soft special. Mai mult decât atât, nicio mașinărie nu va fi capabilă să se conecteze complex cu alți oameni, direct şi profund. Nu în ultimul rând, capacitatea de adaptare și luarea de decizii bazate nu doar pe experiență, dar și pe intuiție, sunt lucruri pe care doar oamenii le pot face. Utilizarea conceptelor din discipline diferite, înțelegerea și utilizarea informațiilor din culturi diferite, capacitatea de persuasiune, de a adapta procesele în timpul muncii pentru rezultate mai bune și de a filtra informația în funcție de rezultate dorite sunt alte calități pe care viitorii angajatori le vor căuta pentru locurile de muncă ale viitorului.