Impactul economic al conflictului din Ucraina. Invazia Ucrainei de către Rusia aduce riscuri uriașe pentru o economie mondială care încă nu și-a revenit complet din șocul creat de pandemie. Invazia Ucrainei de către Rusia aduce riscuri uriașe pentru o economie mondială care încă nu și-a revenit complet din șocul creat de pandemie. Conflictul poate fi cel mai grav război din Europa din 1945. Forțele ruse au înaintat spre Kiev, iar oficialii occidentali consideră că orașul poate cădea oricând, ceea ce ar complica şi mai mult situaţia din Ucraina.
Atacul a venit după săptămâni de tensiuni care au provocat deja probleme în economia mondială prin creșterea prețurilor la energie. În ziua atacului, pe 24 februarie, petrolul a crescut la peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată din anul 2014, în timp ce gazele naturale s-au scumpit, la nivel european, cu până la 62%. În plus, în timp ce Ucraina luptă pentru supraviețuire, guvernele occidentale iau măsuri pentru a pedepsi Rusia, deși sunt conștienți că, făcând acest lucru, ar putea spori impactul conflictului asupra propriilor economii.
Președintele american Joe Biden, care a anunțat noi sancțiuni care vizează băncile din Rusia și capacitatea acesteia de a realiza tranzacţii cu dolari, a avertizat că va exista și un preț de plătit pentru acest război.
Toate acestea vin în contextul în care pandemia a lăsat economia globală cu două puncte cheie vulnerabile: inflația ridicată și piețele financiare instabile. Iar situaţia creată de invazie ar putea agrava şi mai mult situaţia.
Per total, economiile Rusiei şi Ucrainei reprezintă aproape 2% din totalul economiei mondiale.
Economiile Rusiei şi Ucrainei reprezintă aproape 2% din totalul economiei mondiale
Prețul petrolului depășește pragul de 100 de dolari pe baril
Rusia este un jucător cheie pe piața materiilor prime energetice, deosebit de important pentru Europa și, în contextul conflictului din Ucraina, prețurile petrolului au avansat peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014. Per total, Rusia exportă aproximativ 5 milioane de barili de petrol în fiecare zi, adică 5% din cererea globală.
Aproape jumătate din această cantitate este exportată în Uniunea Europeană, iar dacă Occidentul decide să elimine Rusia din sistemul de plăți SWIFT, exporturile rusești către Uniunea Europeană ar putea fi oprite. Într-un astfel de scenariu, prețul petrolului ar putea crește cu 20 – 30 de dolari pe baril. Conform analiştilor din cadrul XTB, prima de risc de război inclusă în prețul actual al barilului de petrol se ridică la 15 – 20 dolari.
Impactul economic al conflictului din Ucraina. În ziua atacului, pe 24 februarie 2022, petrolul a crescut la peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată din anul 2014
Aurul, refugiul investitorilor
Şi în cazul conflictului din Ucraina, aurul se dovedește a fi un bun activ de refugiu. Uncia de aur a avansat în ultimele zile ajungând aproape de 1.970 USD și cu puțin peste 100 de dolari sub maximele istorice.
Piețele bursiere globale au suferit cea mai amplă corecţie de după pandemie. Incertitudinea este, însă ridicată, întrucât investitorii nu știu ce va urma.
Analiştii economici consideră că situaţia din Ucraina va genera noi presiuni inflaționiste. Prețurile aproape tuturor mărfurilor se tranzacționează în creștere, în special ale mărfurilor energetice.
Însă, în cazul piețelor de materii prime, multe vor depinde de modul în care conflictul afectează logistica. Din păcate, lanțurile globale de logistică nu și-au revenit după pandemie, iar acum iese la suprafață un alt eveniment negativ.
Prețurile aproape tuturor mărfurilor se tranzacționează în creștere, în special ale mărfurilor energetice
Impactul economic al conflictului din Ucraina. Sancţiuni economice dure
Liderii Uniunii Europene au convenit să impună noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, alăturându-se Statelor Unite, Marii Britanii, Japoniei în încercarea de a condamna intervenția în Ucraina.
UE va îngheța activele rusești din blocul european și va opri accesul băncilor din Rusia pe piețele financiare europene. De asemenea, Uniunea Europeană ar urma să impună limite la depozitele bancare și să interzică rușilor să investească în titluri de valoare UE. Sancțiunile vor avea în vedere și sectoarele energetice și de transporturi ale Rusiei, precum şi introducerea de controale la export ale bunurilor cu dublă utilizare și de înaltă tehnologie, cu un accent special pe electronice, computere, telecomunicații și securitatea informațiilor, senzori și lasere și aplicații marine.
Se va aplica şi o interdicție a exportului de aeronave, piese de aeronave și echipamente aferente, precum și o interdicție a vânzării de echipamente și tehnologie necesare pentru a actualiza rafinăriile rusești de petrol la standardele moderne de mediu.
UE va îngheța activele rusești din blocul european și va opri accesul băncilor din Rusia pe piețele financiare europene
În ceea ce priveşte sancţiunile economice impuse de SUA, preşedintele american Joe Biden a anunțat că limitează capacitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni. În plus, Statele Unite opresc capacitatea de finanțare și de dezvoltare a armatei ruse, reducând jumătate din importurile de servicii tehnologice care ajută Moscova să fie competitivă într-o economie mondială și sancționează băncile rusești care dețin împreună în jur de 1 trilion de dolari în active.
Şi Japonia a anunţat sancţiuni împotriva Rusiei, măsurile vizând sectorul financiar şi exporturile de componente electronice.
Aşadar, conflictul din Ucraina are potenţialul să provoace daune economice importante. Rusia este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume și este un exportator important de gaze naturale, în timp ce agricultura ucraineană hrăneşte milioane de oameni din întreaga lume.
Prin urmare, piețele de mărfuri se află într-o zonă de risc, iar efectele economice ar putea să se resimtă pentru o perioadă mai lungă de timp.
Citeşte şi România trimite ajutoare umanitare pentru Ucraina