Finante

Carierele românilor, între pasiune, salariu şi siguranța jobului

01.10.2017

Angajații români sunt mulţumiţi de carierele lor, dar afirmă că merită salarii mai mari. O parte importantă dintre români sunt mulţumiţi de viaţa profesională pe care şi-au ales-o, însă consideră că salariile nu sunt pe măsura aşteptărilor şi responsabilităţilor pe care le au. Din acest motiv, mulţi dintre ei intenţionează să îşi schimbe locul de muncă în viitor, chiar şi domeniul în care activează, indiferent dacă a fost ales din pasiune sau nu şi dacă le place ceea ce fac în prezent.

9% dintre angajați sunt mulțumiți de cariera lor

Conform unui studiu realizat de eJobs, doar 39% dintre angajații români spun că sunt mulțumiți de situația lor profesională, în timp ce 41% sunt indiferenți, iar diferenţa de 20%, majoritatea tineri cu vârsta sub 25 de ani, spun că sunt nemulțumiți de oportunităţile oferite de viaţa lor profesională. În acelaşi timp, aproape jumătate (49%) dintre români sunt de părere că au făcut alegerea potrivită privind cariera lor.

Însă, din păcate, şi cei mulţumiţi şi cei nemulţumiţi de cariera lor spun că nu sunt plătiți corespunzător şi nu sunt motivaţi la locul de muncă. Aşadar, potrivit unei cercetări realizate în cadrul unui târg de cariere, principalele motive pentru care îşi schimbă românii locul de muncă sunt salariile prea mici, lipsa motivaţiei la job, precum şi faptul că nu sunt apreciați pentru activitatea lor.

Principalele criterii care au stat la baza alegerii carierei sunt pasiunea pentru domeniul de activitate (34%) și abilitățile personale (32%)

Siguranţa locului de muncă

Pe de altă parte, pentru români siguranța locului de muncă este foarte importantă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cea mai mare parte a românilor preferă să nu demisioneze sau să nu înceapă să îşi caute un alt job.

Însă şi în acest context, majoritatea românilor (60%) declară că intenţionează să-și schimbe cariera în următorii trei ani. În concluzie, gradul de satisfacție profesională este într-o mare măsură legat de planurile de viitor ale angajaților români.

În alegerea carierei, pasiunea pentru un domeniu este foarte importantă, mai ales în cazul tinerilor, însă scade odată cu vârsta. Pentru persoanele care au trecut de 40 de ani, siguranța locului de muncă devine principala motivație în alegerea carierei.

Cei mai convinși în acest sens sunt tinerii până în 35 de ani (68%), iar principalul motiv invocat pentru această schimbare este lipsa de motivație în cariera actuală (44%).

Dintre românii care au în plan o schimbare în viaţa profesională, aproape jumătate (45%) vor să facă acest pas în cel mult șase luni, 25% au ca obiectiv următoarele 6-12 luni şi alți 26% consideră că vor reuși să-și schimbe cariera în următorii 1-3 ani.

Cel mai important criteriu în alegerea unei cariere

De data aceasta, salariul este cel mai important criteriu în alegerea viitoarei carierei (51%), urmat de siguranța locului de muncă (39%), pasiunea pentru domeniu (37%) sau oportunitățile de dezvoltare profesională (32%).

„Schimbarea carierei nu este totuși o decizie tratată cu lejeritate, angajații conștientizând că un astfel de pas nu se face ușor și fără riscuri asociate. Astfel, mulți se tem sau amână să facă un pas în acest sens dintr-o serie de motive, precum lipsa siguranței financiare în perioada de start în noua carieră, lipsa de timp pentru pregătirea profesională sau căutarea unui nou job, precum și incertitudinea cu privire la perspectivele de viitor. Teama de schimbare este un alt obstacol important pentru aceștia și, surprinzător, este caracteristică mai cu seamă celor până în 35 de ani, în timp ce lipsa de încredere în alegerea viitoarei cariere este cel mai mult menționată de tinerii până în 25 de ani”, explică Bogdan Badea, Head of Sales eJobs Group, în cadrul studiului.

Schimbarea carierei nu este totuși o decizie tratată cu lejeritate, angajații conștientizând că un astfel de pas nu se face ușor și fără riscuri asociate

Pretenţii salariale în creștere

Așteptările salariale ale românilor au avansat în ultima perioadă, în condiţiile în care şi economia ţării a crescut. De asemenea, mediul economic favorabil a dus la creșterea consumului și, de asemenea, a nivelului de trai şi a pretenţiilor.

Prin urmare, studiul privind așteptările salariale ale românilor, realizat de eJobs, arată că românii consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele pe care le obțin pentru joburile deţinute la ora actuală.

Diferența dintre salariul actual primit de un român și cel considerat corect la nivelul pieței este mai mare de 1.000 de lei

Beneficiile oferite de companii nu coincid cu cele dorite de angajaţi

Un alt studiu realizat de eJobs arată că românii nu sunt nemulţumiţi doar de veniturile lor lunare, ci şi de beneficiile extrasalariale oferite de angajator.

Cele mai populare cinci beneficii oferite în acest moment de către angajatori sunt reprezentate de abonamentele medicale la clinici private (56%), programul flexibil de lucru (53%), cursurile de dezvoltare personală (43%), tichete valorice sau reduceri la parteneri agreați (33%) și facilități sportive și de recreere (31%).

82% dintre salariaţi consideră obligatoriu ca angajatorul să le ofere cursuri de dezvoltare profesională

Pe de altă pare, părerile angajaţilor nu coincid cu aceste beneficii. Aşadar, pentru angajați însă, topul beneficiilor considerate ca fiind foarte importante este diferit – 82% dintre români consideră obligatoriu ca angajatorul să le ofere cursuri de dezvoltare profesională, 78% abonamente medicale la clinici private, 62% cred că programul flexibil este esențial, 50% se așteaptă să beneficieze și de facilități sportive și de recreere, iar pentru 44% obligatorii sunt și cursurile de dezvoltare personală.

Prin urmare, angajaţii români sunt prinşi într-un cerc vicios: chiar dacă un salariat s-a specializat într-un anumit domeniu el ar schimba oricând locul de muncă dacă ar primi un venit mai motivant, în condițiile în care compania cu propunerea de angajare este conştientă de faptul că va dura o perioadă până când noul angajat se va adapta cerinţelor sale. În acelaşi timp, companiile preferă să piardă angajaţii decât să le ofere salarii mai mari, plângându-se mereu că nu găsesc forţă de muncă specializată.