Slide

Energie regenerabila

Case verzi – Avantaje și dezavantaje

01.06.2019

Casele care produc mai multă energie decât consumă, viitorul pe piața imobiliară. Costurile din ce în ce mai ridicate ale energiei determină mulți români să se gândească la construirea unei locuințe verzi. Și, din acest motiv, Jurnalul de Afaceri vă prezintă avantajele, precum și dezavantajele unei astfel de locuințe.

O casă se poate numi verde sau ecologică atunci când produce mai multă energie decât consumă. Bineînțeles, energia produsă provine din surse regenerabile.

Acest lucru se realizează utilizând o serie de tehnologii și tehnici de construcție precum panouri solare, o izolație eficientă energetic, dar care este și ecologică, încălzire care utilizează energii regenerabile sau termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, precum și sisteme de monitorizare și eficientizare a consumului de energie, apă și gaz.

La toate acestea se adaugă alte echipamente care au un consum minim de energie. De asemenea, o astfel de locuință trebuie să fie operată cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să nu existe niciun impact negativ asupra mediului înconjurător.

O locuință este considerată verde sau ecologică atunci când aproape nu are niciun cost lunar pentru întreținere

Avantaje

Principalul avantaj al unei case verzi sunt costurile reduse cu energia. Așadar, dacă pentru încălzire, pe timp de iarnă, o casă normală are o factură la întreținere de câteva mii de lei, o casă ecologică are costuri spre zero.

În plus, materialele utilizate la construcția casei, care nu ar trebuie să fie toxice pentru mediul înconjurător, au o durată de viață mai ridicată decât materialele convenționale. Astfel, un alt avantaj provine din faptul că locuința nu va necesita lucrări de întreținere o perioadă mai îndelungată de timp.

Avantajele unei case verzi:

– costurile cu utilitățile sunt reduse

– protejează mediul înconjurător

– economisește resurse energetice

– ajută la reducerea poluării

– durata de viață a locuinței este mai mare

Dezavantaje

Cu toții ne-am dori, prin urmare, o casă care să aibă costuri minime. Însă, în ceea ce privește dezavantajele, principalul inconvenient este legat de costurile de construcție.

Costurile de producție ale unei case verzi variază în funcție de tipul de locuință, de suprafața ei și de materialele folosite.

În unele cazuri, o casă ecologică ajunge să aibă un preț triplu față de construcția unei case tradiționale. În plus, recuperarea investiției nu se face instant, ci de-a lungul unor ani buni.

Un alt dezavantaj este faptul că proprietarul nu are un control complet asupra temperaturii din casă, nici vara, nici iarna. În acest sens este foarte importantă poziționarea locuinței sau achiziția de noi produse care să ajute la reducerea temperaturii din casă pe timpul verii și la creșterea ei pe timpul iernii.

Dezavantajele unei case verzi:

– costurile de construcție sunt ridicate

– obținerea unei finanțări pentru o astfel de locuință este mult mai dificilă

– nu aveți control complet asupra temperaturii din casă

Satul Scandinav din Snagov

Satul Scandinav din Snagov este primul ansamblu rezidențial din România cu zero costuri de întreținere. Proiectul cuprinde 14 case.

„Casele active vor reprezenta viitorul în domeniul imobiliar” – aceasta a fost premisa de la care a plecat dezvoltatorul imobiliar.

Printre avantajele acestor locuințe se numără sustenabilitatea, costurile zero de întreținere și sistemele performante de încălzire și răcire.

Satul Scandinav este primul proiect rezidențial din țara noastră complet independent energetic

Ce sisteme cuprind casele active:

  • pompe de căldură aer – apă ce asigură costuri 0 pentru o temperatură de 24 de grade indiferent de anotimp
  • sisteme de ventilație și reglare a umidității automate
  • sistem de recuperare a căldurii, asistat IT, și de recirculare a aerului ce schimbă aerul din interior cu aer proaspăt în fiecare oră
  • panouri fotovoltaice care generează energia necesară pentru menținerea acestor sisteme și a tuturor echipamentelor ce consumă energie electrică
  • sisteme de fațade ventilate pentru asigurarea celei mai eficiente termoizolări a unei locuințe, precum și izolarea fonică a casei

Totuși, prețul unei astfel de case este mult mai mare decât al unei case obișnuite în aceeași zonă, mai exact în Snagov.

Potrivit unui anunț postat pe imobiliare.ro, o casă în Satul Scandinav costă 350.000 de euro. Această este construită pe un teren de 925 de metri pătrați și are o suprafață construită de 232 metri pătrați. Curtea are 625 metri pătrați.

Locuința deține un living, o bucătărie, trei dormitoare și trei băi.

O casă în Satul Scandinav costă 350.000 de euro, în timp ce o vilă obișnuită în Snagov are un preț de aproximativ 100.000 de euro

Prin urmare, deși locuințele verzi pot reprezenta viitorul, în momentul de față nu multă lume își permite o casă activă. Însă cei care se gândesc atât la viitor, cât și la mediu, încep să aleagă și să prefere astfel de locuințe.

Citește și Topul celor mai mari companii producătoare de energie regenerabilă