Câştigul salarial, în creștere cu 2,1% în noiembrie 2013

14.01.2014

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna noiembrie a anului trecut, de 2278 lei, cu 2,1% mai mare decât în luna precedentă, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În perioada analizată, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1650 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 35 lei (2,2%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4118 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (905 lei).

”Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,2%„, precizează sursa citată.

Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,7%, cu 2,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2013.  În luna noiembrie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna octombrie 2013 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, avansul fiind de 27,2%.

De asemenea, s-a consemnat un avans între 10% şi 12% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv alte activităţi extractive, precum și o creștere cuprinsă între 5% și 8% â în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei,inclusiv activităţi de servicii informatice, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Creșterea între 3,5% şi 5,0% s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor textile.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plăţii sumelor din profit ori din alte fonduri. De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate, declin cuprins între între 4% şi 6%.

În sectorul bugetar s-au raportat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în învăţământ (3,3%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.

De asemenea, în administraţia publică şi sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna noiembrie faţă de luna octombrie 2013, cu 0,7%, respectiv 0,5%

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • Salariul mediu net a ajuns la 1719 lei, în iulieSalariul mediu net a ajuns la 1719 lei, în iulie În iulie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2378 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna precedentă. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1719 lei, în creştere cu 32 de lei, comparativ […]
  • Salariul mediu brut, 2395 lei în luna februarieSalariul mediu brut, 2395 lei în luna februarie În luna februarie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2395 lei, cu 0,5% mai mic decât în luna ianuarie 2015, în timp ce câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1731 lei, în scădere faţă de […]
  • Salariul net a ajuns la 1743 lei, în noiembrie 2014Salariul net a ajuns la 1743 lei, în noiembrie 2014 În luna noiembrie a anului trecut, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2412 lei, cu 2,3% mai mare decât în luna octombrie 2014. De asemenea, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1743 lei, […]
  • Câştigul salarial, în scădere în luna ianuarieCâştigul salarial, în scădere în luna ianuarie Câştigul salarial mediu nominal brut a scăzut în pruma lună a acestui an cu 7,4% comparativ cu decembrie 2013, nivelul fiind de 2250 lei, în timp ce câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1625 lei, în […]