Stiri: Economie

Câştigul salarial, în scădere în luna ianuarie

07.03.2014

Câştigul salarial mediu nominal brut a scăzut în pruma lună a acestui an cu 7,4% comparativ cu decembrie 2013, nivelul fiind de 2250 lei, în timp ce câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1625 lei, în scădere cu 135 lei (7,7%), potrivit datelor INS.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4144 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (972 lei).

„În luna ianuarie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfârşitul de an şi pentru performanţe), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajarilor de personal cu câştiguri salariale mici”, afirmă reprezentanţii Institului Naţional de Statistică.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare şi fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

Uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic în hoteluri şi restaurante (3,4%), activităţi de poştă şi de curier (0,7%), alte activităţi de servicii (0,4%) şi au fost cauzate în principal de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă astfel: sănătate şi asistenţă socială (-1,2%), administraţia publică (-1,1%), învăţământ (-0,6%).