Stiri: Economie

Câştigul salarial mediu brut a scăzut în luna mai cu 2,8%, la 2.328 lei

08.07.2014

Câştigul salarial mediu nominal brut a scăzut în luna mai cu 2,8%, la 2328 lei, comparativ cu luna aprilie, în timp ce câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1682 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 53 lei (-3,1%), a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5512 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (959 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna mai 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,9%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2014.

”În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an”, conform INS.

Astfel, în luna mai, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sărbătorile de Paşte), sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), precum şi angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.