Producatori

Castrol – “inginerie lichidă”

01.10.2014

Liderul mondial în producţia, distribuţia şi comercializarea de produse premium de lubrifiere, uleiuri și unsori. Cei care lucrează în domeniul auto, dar și șoferii au testat, de nenumărate ori, calitatea produselor Castrol. Compania a fost fondată în anul 1899, când Charles Wakefield a decis să vândă lubrifianți pentru trenuri și utilaje grele, iar societatea lansată a fost denumită CC Wakefield & Company. Compania a început apoi să dezvolte și să comercializeze produse pentru automobile și aeroplane, vehicule care aveau nevoie de uleiuri de o altă consistență decât cele existente până la acel moment pe piață. După mai multe cercetări și teste directe, Charles Wakefield a descoperit că o măsură de ulei de ricin rezolvă problema, iar noul produs a fost numit Castrol.

În urma momentului în care a fost produs un nou tip de ulei de motor, compania a început promovarea Castrol, lucru care, la acea vreme, era cu totul ieșit din comun. Cu ajutorul bannerelor și steagurilor prezente la toate competițiile de profil, din ce în ce mai mulți producători de vehicule au devenit interesați de produse special dezvoltate pentru motoarele individuale. Cum uleiul Castrol a eclipsat numele companiei, CC Wakefield & Company a devenit Castrol Ltd, iar succesul și susținerea partenerilor au condus la deschiderea unui centru de cercetare Bracknell, Anglia. În 1966, Burmah Oil Company a cumpărat Castrol, moment în care compania nu s-a mai concentrat doar pe producerea de ulei pentru automobile și avioane, ci s-a dezvoltat pe piețe conexe, precum realizarea de produse destinate vapoarelor.

Un alt moment important din istoria companiei a fost anul 2000, când Burmah-Castrol a fost achiziţionată de BP, iar marca Castrol a devenit o parte a grupului de companii BP.

Inovațiile Castrol continuă și astăzi, acum doi ani, rover-ul Nasa Curiosity şi-a început misiunea captivantă pe Marte, Castrol Industrial a ajutat pentru a funcționa întregul sistem fără probleme. Produsul a fost conceput special pentru programul spațial. „Dacă există o piesă mobilă, cel mai probabil are Castrol Braycote 601 EF pe ea. De fapt, succesul misiunii lui Curiosity a depins, parţial, de succesul acestei unsori, care a fost formulată pentru programul spaţial, în scopul de a funcţiona la temperaturi situate între minus 80 şi 204 grade Celsius”, spune Keith Campbell, manager pentru dezvoltarea afacerilor de la Castrol Industrial Lubricants.

Castrol Braycote 601 EF este folosit în aplicaţii spaţiale, inclusiv pe naveta spaţială, pe sateliţi şi pe Staţia Spaţială Internaţională, fiind un produs destinat temperaturilor speciale şi aplicaţiilor de fabricare în vid.

Lider mondial

Castrol este acum liderul mondial în producţia, distribuţia şi comercializarea de produse premium de lubrifiere, uleiuri, unsori şi de servicii pentru clienţii din domeniul autovehiculelor, industriei, marinei, aviaţiei, explorării şi producerii de petrol. Compania operează direct în peste 40 de țări și are parteneri de afaceri și distribuitori în alte 100 de piețe, având sediul central în Marea Britanie.

Folosind tehnologii noi și fiind mereu cu un pas înaintea competitorilor, compania reușește, cu ajutorul specialiștilor din cadrul celor 13 centre speciale de dezvoltare și cercetare, să testeze și să dezvolte produse noi ani de ani. Audi, BMW, Ford, MAN, Honda, JLR, Volvo, Seat, Skoda, Tata sau Volkswagen sunt doar câțiva dintre producătorii de mașini de top, care au devenit partenerii de încredere Castrol.

Produse 

Castrol are o gamă de produse variată, oferind lubrifianți pentru autovehicule, aplicații casnice sau comerciale ori industriale, dar și produse speciale precum lichide de răcire sau de frână. Mai mult decât atât, compania fabrică produse destinate utilajelor agricole, uzinelor sau tehnologiilor navale.

Cu o istorie bogată și o experiență de peste 100 de ani, compania are în prezent un portofoliu imens de lubrifianţi, incluzând Castrol EDGE, Castrol MAGNATEC şi Castrol Power1, produsele fiind disponibile în aproape 140 de ţări din întreaga lume.

Castrol EDGE TITANIUM FST

Unul dintre cele mai noi și mai solicitate produse este însă Castrol EDGE, îmbunătățit cu TITANIUM FST. Tehnologia din spatele produsului este îmbunătățită cu polimeri, iar acest lucru face titanul solubil în ulei. Produsul oferă o schimbare majoră a puterii peliculei de ulei și ajută motoarele să funcționeze la performanțe maxime. Testele au demonstrat faptul că uleiul Castrol EDGE îmbunătățit cu TITANIUM FST dublează puterea filmului, previne degradarea peliculei de ulei și reduce frecarea, pentru a ajuta la creșterea performanței motorului. Mai exact, testele au demonstrat faptul că noul produs reduce frecarea cu până la 15%, are o rezistență cu 45% mai mare decât cea oferită de competitorii direcți și își menține rezistența cu cel puțin 140 de ore mai mult.

Produsul a fost realizat cu ajutorul experienței și testelor unei echipe formate din 15 ingineri dezvoltatori, echipă care a condus 300 de fizicieni, chimiști și ingineri de top în cadrul unui program de cercetare la Centrul de Cercetare și Dezvoltare Castrol Pangbourne din Marea Britanie, de unde a rezultat noul ulei Castrol EDGE cu TITANIUM FST . “Performanța unică a ingredientului TITANIUM FST din noul Castrol EDGE schimbă fundamental modul de reacție al uleiului Castrol EDGE în condiții de presiune extremă”, a declarat Simon Gurney, Senior Development Technologist  la Castrol.

Odată cu intrarea în acest proces de dezvoltare al celui mai nou lubrifiant, am realizat cea mai mare investiție din istoria Castrol din Europa și Africa, pentru a asigura facilitățile de producție și pentru a întruni cerințele celor mai înalte standarde„, declară Mariagrazia Petrocco, BP Project Manager.