Stiri: Sanatate

Buget Ministerul Sanatatii

Cât a fost taxa clawback în primul trimestru din 2015?

05.05.2015

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a anunţat că nivelul taxei clawback din primul trimestru al anului curent a atins un nou maxim istoric, de peste 26% din vânzările către sectorul public. Acest lucru va duce la dispariția și mai multor medicamente ieftine de pe piață și la prăbușirea industriei farmaceutice locale.

„Ignorarea apelurilor noastre de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, prin implementarea calculului diferențiat pentru medicamentele generice, înseamnă privarea populației cu venituri reduse de cele mai răspândite medicamente de pe piață, care asigură tratamentul, la costuri accesibile, a celor mai multe afecțiuni cronice” a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

Creșterea procentului „p” din calculul taxei clawback la 26,1% în trimestrul 1 al anului 2015, de la 25,23% în trimestrul 4 al anului 2014 este o consecință directă a creșterii consumului unor medicamente inovative al căror preț a fost menținut la un nivel foarte ridicat în ultimii ani prin nerespectarea legislației privind stabilirea prețului la medicamente.

„Este injust ca producătorii de medicamente generice să fie taxați pentru finanțarea tratamentelor scumpe, prin aplicarea unitară a taxei clawback, întrucât aceștia nu sunt responsabili în niciun fel de creșterea în ansamblu a consumului de medicamente. Cifră arbitrară și netransparentă comunicată trimestrial de autorități nu reflectă în nici un fel valoarea consumului de medicamente din piață și încalcă grav prevederile fiscale de predictibilitate. Este absolut necesar ca autoritățile să corecteze această situație!”, a mai declarat Damian.

Asociaţia reamintește că singura soluție care ar putea aduce lucrurile în normalitate, salvând astfel de la insolvență producătorii de medicamente generice, este implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maxim 65% în calculul variabilei ‘p’ din formula clawback, corelând astfel sarcina fiscală cu politica de prețuri în domeniul medicamentelor.