Stiri: Companii

Cât costă închirierea unui spaţiu de birou în afara Capitalei

05.03.2014

Stocul de birouri din principalele oraşe din România (Cluj, Iaşi, Timişoara şi Braşov) este de cinci ori mai mic decât cel din Capitală, ajungând la 450.000 metri pătraţi, iar în acest an mai urmează să fie livrate proiecte de 52.000 metri pătraţi, potrivit unui studui realizat de DTZ Echinox.

Cele mai multe spaţii de birouri se află în Cluj Napoca, cu 150.000 metri pătraţi, acest oraş fiind urmat de Iaşi (120.000 metri pătraţi), Timişoara (100.000 metri pătraţi) şi Braşov (80.000 metri pătraţi).

Din spaţiile de birouri care vor fi lansate în acest an, cea mai mare parte va fi livrată în Cluj Napoca, cu un volum anunţat de 42.000 metri pătraţi. În Iaşi şi Timişoara este anunţată livrarea a 10.000 metri pătraţi, respectiv 9.000 metri pătraţi, iar în Braşov urmatoarea livrare de spaţii noi este anunţată pentru anul 2015.

“Dacă toate proiectele anunţate vor fi livrate, stocul modern de spaţii de birouri din Cluj Napoca se va dubla până în 2016, ajungând la 300.000 metri pătraţi”, se arată în studiul citat.

Nivelul chiriilor pentru spaţiile de clasă A este similar în Cluj Napoca, Timişoara şi Braşov, încadrându-se în intervalul 12 – 14 euro metru pătrat pe lună. O uşoară diferenţă există în Iaşi unde chiria pentru birouri de clasă A este de 13,5 – 15 euro metru pătrat pe lună.

În ceea ce priveşte chiriile pentru spaţiile de clasă B, acestea variază între 7-11 euro metru pătrat pe lună în toate oraşele analizate.

,,Importanţi jucători de pe piaţa corporate care au birouri deschise în Bucureşti s-au orientat şi către oraşele regionale în ultimii ani pentru a-şi extinde operaţiunile, fiind motivaţi de forţa de muncă educată, nivelul salarial sau costurile totale de închiriere. De exemplu, costurile de ocupare (chirie + service charge) a spaţiilor de birouri clasă A în oraşele regionale sunt cu aproximativ 20% –  25% mai scăzute faţă de Capitală. Pentru companiile care activează în domeniul Tehnologic  & Telecom, care ocupă suprafeţe generoase, alegerea unei locaţii într-un oraş regional este o opţiune care, pe termen lung, generează avantaje economice’’, a explicat Mădălina Cojocaru, Head of Office Department, DTZ Echinox.