Stiri: Logistica

Tarife trimitere colet UE

Cât costă să trimiți un colet în UE?

16.12.2021

Cât costă să trimiți un colet în UE? Comisia Europeană pune la dispoziția celor interesați o aplicație care le permite să afle costurile trimiterii unui colet în orice stat din Uniunea Europeană. Astfel, utilizatorii pot afla din aplicație cât îi costă să trimită un colet intern sau transfrontalier, în funcție de tipul și greutatea acestuia, având acces la tarifele practicate de toți furnizorii activi pe piața serviciilor poștale la nivel național.

Acest demers vine ca urmare a aplicării Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, adoptat de Parlamentul și Consiliul European în anul 2018, pentru a încuraja concurența prin creșterea gradului de transparență a tarifelor acestor servicii și prin stabilirea unui cadru european unitar de monitorizare a evoluției acestei piețe.

Aplicația poate fi accesată aici

Obiectivele Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontalieră

Unul dintre obiectivele Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontalieră este îmbunătațirea transparenței prețurilor.

Regulamentul impune ca furnizorii cu 50 sau mai mulți angajați, precum și furnizorii stabiliți în mai mult de o țară din UE, să ofere autorității naționale de reglementare din țara lor prețurile interne și transfrontaliere pentru până la 15 servicii de bază de livrare a coletelor (în anumite cazuri, este posibil ca autoritățile de reglementare să fi folosit un prag de 25 de angajați pentru a ține cont de anumite condiții din țara lor).

Pe baza raportărilor autorităților naționale, Comisia Europeană centralizează și publică tarifele practicate de furnizori în aplicația destinată utilizatorilor de servicii poștale din întreaga Uniune.

Cât costă să trimiți un colet în UE? Informațiile despre tarife

Informațiile despre tarifele practicate sunt valabile începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, nu includ TVA și sunt actualizate în fiecare an la 31 martie, prețurile publicate fiind raportate în moneda locală și în euro.

Cursul de schimb aplicat de Banca Centrală Europeană la 31 martie este utilizat pentru conversia în euro.

Trebuie menționat și faptul că tariful afișat raportat de un furnizor pentru un serviciu de livrare de colete poate include anumite condiții și restricții.

Citește și Este nevoie de certificat COVID pentru a merge la Poștă?