Cât de avantajoasă este închirierea unei maşini pe termen lung?

Acest serviciu a fost creat special pentru antreprenori, manageri și PFA. Într-un oraş mare, precum Bucureștiul, există multe opţiuni de deplasare eficiente, însă dacă vorbim de segmentul de business, termenii se schimbă puțin și mobilitatea devine mult mai importantă, situație în care închirierea unui autovehicul pe termen lung începe să reprezinte o soluţie. Aşadar, fie că ești antreprenor, persoană fizică autorizată sau manager, închirierea unei mașini devine rentabilă pentru eficiența afacerii, având mai puține riscuri și obligații comparativ cu procesul de cumpărare al unui vehicul.

„Ca antreprenor, prin închirierea auto de business poți eficientiza costurile privind flota auto. Nu plătești niciun avans, iar rata lunară rămâne fixă pe toată durata contractului, fără alte costuri ascunse. În plus, rata este deductibilă fiscal în întregime, ceea ce reprezintă din nou un avantaj. Trebuie menționat faptul că rata conține toate cheltuielile financiare și administrative legate de flota auto – de la mentenanță, la asistență rutieră 24/7 și chiar opțiunea de a înlocui o mașină în momentele imprevizibile”, a explicat, pentru Jurnalul de Afaceri, Ramona Manea, Manager General al companiei Magrenta.

Pentru un manager, acest serviciu poate fi util în cazul în care nu doreşte să investească într-un automobil nou, însă compania sa are nevoie de un mașină.

Închirierea pe termen lung este un serviciu de închiriere auto pentru business, creat special pentru antreprenori, manageri și PFA

Avantajele şi dezavantajele aduse de închirierea unei maşini

Cel mai important avantaj adus de închirierea unei maşini pe termen lung este reprezentat de faptul că cheltuielile de închiriere auto pe firmă sunt deductibile fiscal 100%, lucru ce înseamnă că închirierea unei mașini business intră în categoria „cheltuieli de afaceri”.

Prin urmare, atunci când o maşină este închiriată pe termen lung, se pot reduce costurile călătoriilor de afaceri și ale deplasărilor zilnice în interes de serviciu.

Acest serviciu funcționează la fel ca alte tipuri de închirieri: plătești lunar o sumă de bani fixă pentru mașină, fără a fi nevoie de plăți în avans

Un alt avantaj este reprezentat şi de faptul că o serie de companii, precum Magrenta, includ în rata lunară asigurarea mașinii, cât și reviziile periodice, reparațiile sau schimbatul anvelopelor.

Pe de altă parte însă în cazul închirierilor auto, cel mai probabil va trebui să accepți termenii firmei auto privind asigurarea încheiată, în condiţiile în care autovehiculul este aflat în proprietatea firmei cu care închei contractul. Şi în acest caz există posibilitatea ca preţul asigurării să fie unul mai ridicat decât dacă ai încheia o poliţă RCA pentru maşina personală.

Dezavantaj – cel mai probabil va trebui să accepți termenii firmei auto privind asigurarea încheiată pentru maşina închiriată

Sfatul nostru este că dacă ai în plan să închiriezi o maşină, caută o firmă care oferă asigurarea inclusă în rata lunară de închiriere pentru a scapă de efectuarea unui contract în plus.

Alegerea maşinii

Specialiştii în închirieri de la Magrenta spun că nu există cea mai bună mașină pentru o închiriere pe termen lung. Aşadar, pentru a alege o mașină care îți îndeplinește cel mai bine nevoile, gândește-te care e scopul principal pentru care o vei folosi.

„Fiecare ofertă este alcătuită individual și personalizată în funcție de nevoile clientului. Toți clienții Magrenta beneficiază de condiții contractuale flexibile, ajustate pe baza a trei criterii principale: perioada de închiriere, numărul maxim de kilometri (agreat la începutul contractului) și, bineînțeles, dimensiunea flotei (numărul și clasa mașinilor închiriate)”, a spus Ramona Manea, Manager General al companiei Magrenta.

Pentru a alege un autovehicul care îți îndeplinește cel mai bine nevoile, gândește-te care este scopul principal pentru care o vei utiliza

Aşadar, gândeşte-te la următoarele situaţii! Faci deplasări scurte prin oraș, unde mărimea mașinii este importantă pentru a găsi ușor un loc de parcare? Atunci, cel mai probabil ar fi indicat să închiriezi o mașină mai mică, cum este Ford Fiesta.

În cazul în care ai nevoie de un autovehicul rapid și confortabil pentru plimbările între orașe, poți conta pe o mașină ca Skoda Octavia.

Dacă ai nevoie de un automobil mai spațios, poţi alege Volkswagenul Passat, întrucât acesta oferă mai mult spațiu și siguranță pentru călătoriile mai lungi. De asemenea, pentru călătoriile mai lungi și cele internaționale, se recomandă închirierea unei mașini special create pentru asta, cum ar fi un Audi A6.

„În momentul de față, cele mai închiriate mașini sunt cele din clasele Mini, Economy și Compact”, a mai spus Ramona Manea, Manager General al companiei Magrenta

Contractul de închiriere

În plus, există o perioadă minimă pentru care poți închiria o mașină. În general, 2 sau 3 luni este minimul pentru închirieri pe termen mediu, iar şase sau chiar 12 luni pentru închirierile pe termen lung.

Timpul maxim de închiriere auto este cuprins între 12 luni, pentru serviciul de închiriere pe termen mediu, și patru ani, pentru serviciul business.

Trebuie să stabilești perioada de închiriere de la începutul contractului, iar acest lucru îți va influența costul ratelor lunare. În mod normal, cu cât închiriezi o mașină pentru mai mult timp, cu atât vei achita mai puțini bani în fiecare lună.

Este bine de știut că rata lunară pe o perioadă de închiriere mai scurtă va fi mai costisitoare decât o rată pe o perioadă mai lungă

De asemenea, unele firme de închiriere auto vând mașinile înainte ca acestea să devină prea uzate, asigurându-te că primești mereu o mașină nouă, care dispune de cele mai noi tehnologii, atrag atenţia specialiştii Magrenta.