Slide

Stiri: Energie

Cât de competitivă este piaţa energiei din România?

24.08.2018

Indicatorii macroeconomici ai României s-au îmbunătățit foarte mult în ultimii ani şi este evident că produsele, serviciile și infrastructură sunt mult mai dezvoltate, consideră Ondrej Safar, Country Manager și Președinte al Directoratului CEZ România.

„Dacă aș compara piețele de energie în care am activat până în prezent, criteriul major pe care îl iau în considerare este competitivitatea și pot afirma că în acest moment România este cea mai dezvoltată din acest punct de vedere și, prin urmare, cea mai atractivă. Nu numai din perspectiva unui investitor, ci și din perspectiva clienților, o piață complet liberalizată și competitivă este una extrem de interesantă. O dovadă vie a acestei afirmații este faptul că și câțiva jucători din industria Telecom sunt activi pe această piață”, a explicat acesta.

Conform lui, piața de energie electrică din Bulgaria funcţionează la ora actulă după un model hibrid. Furnizarea de energie la nivel macro și cu amănuntul funcționează atât în termeni de tranzacții „reglementate” (tarifele sunt stabilite de autoritatea de reglementare), cât și pe segmentul liberalizat pentru tranzacțiile „libere”, în care energia este furnizată la prețuri negociate, concurenţiale.

Pe de altă parte Turcia este o piață uriașă, unde există 21 de regiuni de distribuție cu niveluri diferite de dezvoltare, variind de la Istanbul, un oraș mare, către partea estică a acestei ţări, cu electrificare limitată. Principala strategie a Turciei este de a fi pe deplin independentă din punct de vedere energetic și își concentrează eforturile spre diversificarea surselor de energie.

„Ponderea acestora va crește în continuare din proporția totală a energiei din țară. Turcia a deschis, de asemenea, licitații pentru energie solară și eoliană, pentru a maximiza utilizarea resurselor locale”, mai spune acesta.

Ondrej Safar a preluat la 1 august 2018 funcția de Country Manager al și Președinte al Directoratului CEZ România.