Stiri: Finante

Educatie financiara

Cât de importantă este educaţia financiară pentru antreprenorii români?

08.04.2016

Antreprenorii, managerii, profesioniștii și salariații își fac educația financiară pe cont propriu, dar recunosc, într-o proporție covârșitoare, că au nevoie să își dezvolte competențele. În schimb, ei nu ar aloca mai mult de două ore pe săptămână ca să învețe, arată un studiu derulat de compania Profit Point în parteneriat cu Business Days.

Studiul este un prim pas dintr-un amplu program de educație financiară.

Percepția privind propriilor cunoștințe financiare este una optimistă. Astfel, aproape 42% dintre respondenți consideră că au un nivel de educație financiară de nota 7 și 8, pondere practic egală cu aceea a respondenților care și-au acordat note între 3 și 6 (41%).

Prin urmare, în marea lor majoritate, românii sunt autodidacți în materie de educație financiară – peste 58% se informează căutând pe internet sau citind articole de pe site-uri de specialitate. 46% citesc cărți de specialitate și de educație personală care ating subiectul, 40% discută cu persoane cu experiență (prin mentoring, coaching și învățare individuală), iar 36% citesc publicații economice și financiare.

Doar ceva mai puțin de un sfert dintre cei intervievaţi s-au referit la educația formală (workshopuri și sesiuni de training); vestea bună este însă că doar 12% dintre respondenți au afirmat că nu alocă deloc timp educației financiare.

Studiu mai arată că oamenii sunt foarte interesați de dezvoltarea abilităților de gestionare financiară a bugetului familiei (79%). O surpriză este reprezentată de următorul fapt: când vine vorba de abilitățile specifice cărora românii le acordă în mod special importanță, dintre acestea se detașează clar modalitățile de a investi profitabil, considerate „foarte importante” de 29% dintre respondenți și „vitale” de 19%; aceasta a înregistrat cel mai mare scor dintre toate abilitățile listate..

.

„Având în vedere importanța acordată la nivel declarativ educației financiare, este o surpriză faptul că românii nu par să considere aceste competențe drept o investiție în propria persoană: peste jumătate dintre cei chestionați (54%) nu ar aloca mai mult de două ore pe săptămână pentru propria educație financiară. De asemenea, o majoritate zdrobitoare a respondenților, de peste 65%, nu ar cheltui mai mult de 100 de euro pe lună pentru un program de dezvoltare a abilităților financiare, chiar dacă ar avea garanția banilor investiți. Totuși, ceva mai bine de 30% ar ridica nivelul sumelor cheltuite pentru educația financiară la 100-500 de euro”, se arată în cercetarea citată.