Pe 25 iunie, Uniunea Naţională a Patronatului Român a organizat un eveniment în domeniul eficienţie energetice a clădirilor şi a construcţiilor pasive. Conferinţa a reunit dezvoltatori imobiliari, proiectanţi şi arhitecţi, constructori şi auditori energetici.
Evenimentul s-a bucurat de prezența lui Ioan Lucian – Președinte Uniunea Națională a Patronatului Român, Mihai Căciulă – Consilier Personal Ministru, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri , Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare ANRE București.
Zoltan Nagy Bege a prezentat politica Guvernului şi Planul Naţional pentru eficienţa energetică, îmbunătăţirea eficienţei energetice reprezintand unul din elementele prioritare ale strategiei energetice a ţării noastre.
Totodată, Institutul Casa Pasivã din Darmstat Germania, instituție independentã de cercetare cu un rol crucial în dezvoltarea conceptului de casã pasivã a participat la eveniment cu lucrarea „Clãdirile pasive în contextul climatic/politic actual și viitor” , susținutã de Dragoș Arnautu, arhitect în cadrul Passivhaus Institut .
Jurca Constantin, proiectant autorizat de case pasive, a prezentat, în cadrul evenimentului, beneficiile şi modul de funcţionare a sistemelor de ventilaţie cu recuperare de caldură
În acelaşi timp, dimensionarea unei clădiri sustenabile cu o producţie de energie electrică regenerabilă şi control al consumatorilor au fost subiectele prezentate de Călin Terhesiu reprezentantul Solar Eco Systems SRL, iar pompele de căldură şi sistemul T.A.B.S. (Thermal Activating of the Building Structure) marca UPONOR, respectiv avantajele energetice ale construcțiilor cu consum energetic redus față de construcțiile clasice, au facut obiectul prezentării susţinute de Horia Ban, reprezentant Termoline SRL – sales partner pentru Glen Dimplex GmbH Germania.
La finalului evenimentului, workshop-ul B2B & B2C a concluzionat că este necesară dedinirea clară a conceptului de near zero energy building (clădiri cu consum aproape zero de energie), în condiţiile în care
Directiva 2010/31/UE nu stabilieşte o metodologie uniformă de implementare a acestui tip de clădiri.