Sanatate

Cât de importantă este inovaţia în sectorul farma?

01.04.2016

Miza creării de noi medicamente este de fapt miza unor vieţi mai lungi, mai sănătoase şi mai productive. Inovaţia este un domeniu de care toată lumea vorbeşte, însă ce înseamnă acest lucru pentru milioane de pacienţi care se luptă cu diverse boli cronice? Inovaţia este extrem de importantă în toate sectoarele economiei. Însă, în sectorul farmaceutic, aceasta are un impact dramatic asupra sănătăţii şi bunăstării a milioane de oameni, putând să facă diferenţa între viaţă şi moarte,  în multe cazuri. Miza inovării în farma este de fapt miza unor vieţi mai lungi, unei vieţi mai sănătoase şi mai productive.

Medicamentele inovatoare, denumite şi originale, sunt produse farmaceutice ce conțin o moleculă nouă, originală, al cărei efect terapeutic a fost testat și dovedit în studii clinice, protejate în baza brevetului de invenție, care acoperă investiția inițială (cercetarea şi dezvoltarea respectivului produs) și oferă proprietarului dreptul exclusiv de a vinde medicamentul respectiv pe o perioadă medie de 12 de ani.

Pentru ca un medicament să ajungă din stadiul de dezvoltare în laborator până la a fi disponibil pentru pacienți în farmacii și spitale, intervalul mediu este de 10-13 ani, timp ce acoperă perioada de cercetare, testare, aprobare și introducere pe piață.

Doar pentru 25% dintre boli s-a descoperit un tratament eficient

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la ora actuală există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25% dintre aceste afecţiuni s-a descoperit un tratament care să fie eficient. Aşadar, pentru restul de 75% dintre bolile cunoscute încă se caută terapii, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.

Există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25% dintre aceste afecţiuni s-a descoperit un tratament care să fie eficient

Rezultatele cercetărilor farmaceutice de astăzi se vor concretiza în anii următori şi acestea reprezintă principala speranţă pentru pacienţii din întreaga lume.

Pentru unii producători de medicamente, inovaţia reprezintă „inima” afacerii lor, investind sute de milioane de dolari pentru a descoperi produse noi care să fie eficiente şi care să ducă la creşterea speranţei de viaţă, la nivel mondial.

Dezvoltarea de noi medicamente costă miliarde de dolari

Dezvoltarea de noi medicamente poate, aşadar, costa miliarde de dolari, iar pentru companiile producătoare este din ce în ce mai greu să realizeze produse inovative. De exemplu, în anul 2013, Agenţia pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat doar 32 de noi medicamente, în timp ce în anul 2014 au fost aprobate 42 de produse farmaceutice noi, conform unui raport al Pwc: Managing Innovation Pharma.

Însă, conform specialiştilor din domeniu, companiile din această industrie trebuie să se străduiască mai mult să inoveze. Doar aşa acestea vor putea înregistra rezultate financiare solide.

Deciziile pe care producătorii de medicamente le vor lua în momentul de faţă vor avea un impact extrem de mare asupra speranţei de viaţă din următorii ani

Prin urmare, pentru a atinge proiectele ambiţioase pe care şi le-au asumat, companiile din domeniu trebuie să redefinească strategii şi să se axeze pe diverse parteneriate. Deciziile pe care producătorii le vor lua în momentul de faţă vor avea un impact extrem de mare asupra următorilor ani şi asupra modului în care va evolua speranţa de viaţă a oamenilor de pe întreaga planetă.

Pentru a înţelege cât de importantă este inovaţia în farma, specialiştii în domeniu dau următorul exemplu: în 1980, în Statele Unite ale Americii, rata de supravieţuire a pacienţilor care sufereau de cancer era de 58%, acum această rată ajungând la 83%.

Rata de supravieţuire a pacienţilor care sufereau de cancer era în 1980 de 58%, acum nivelul a ajuns la 83%

Pentru un singur medicament, investiţiile ajung şi la 1 miliard de euro

Pentru dezvoltarea unei singure molecule care stă la baza dezvoltării unui nou medicament se poate investi până la 1 miliard de  euro şi este un proces care poate dura chiar şi 20 de ani, conform datelor publicate de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Producătorii farma  investesc anual peste 20% din cifra de afaceri în cercetare şi dezvoltare de noi medicamente

Companiile farmaceutice investesc anual peste 20% din cifra de afaceri în cercetare şi dezvoltare de noi tratamente, investiţii care ajută la progresul ştiinţific şi medical, precum şi la creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor.

Şi economia beneficiază de pe urma dezvoltărilor din sectorul farma

Pacienţii nu sunt singurii care beneficiează de dezvoltarea din sectorul farmaceutic. Atunci când noile medicamente cresc, speranţa de viaţă şi Produsul Intern Brut creşte, pe fondul unei forţe de muncă mai sănătoase şi în urma faptului că, per total, costurile cu sistemele de sănătate scad simţitor.

Specialiştii din domeniu spun că numărul de noi descoperiri în domeniul farmaceutic a scăzut în ultimii ani, însă, cu toate acestea, acum se fac o mulţime de progrese în tratamentul unor boli precum hepatita C, Ebola, malarie şi chiar Alzheimer. Aceste noi terapii au dus la „speranţa” unei noi ere de tratamente inovative pentru boli care, în prezent, nu pot fi vindecate.

De asemenea, noile descoperiri în domeniul medicinei regenerative, în special pe segmentul celulelor stem, sunt extrem de importante.

Tratamente cu celulele stem

Astfel, la ora actuală, terapia cu celule stem se foloseşte, la nivel mondial, pentru a trata în jur de 100 de afecţiuni, în timp ce numărul acestora se situa la 70 de boli în urmă cu doar cinci ani. Acest tip de celule, care stau la baza formării tuturor ţesuturilor şi celulelor organismului uman, reprezintă o speranță pentru tratamentul multor boli care, până acum, erau considerate a fi netratabile.

Printre bolile care pot fi tratate prin transplant de celule stem  se numără bolile neurologice, leucemiile, limfoamele, anemiile, mielomul şi alte tipuri de cancer ale măduvei osoase, accidentul vascular cerebral, leziuni ale coloanei vertebrale, bolile cardiovasculare, bolile autoimune, diabetul de tip 1, bolile musculo-scheletice, precum şi afecțiuni ale pielii.

La ora actuală, în toate marile centre medicale şi universităţi din lume, se efectuează sute de cercetări care privesc celulele stem

De asemenea, în prezent se derulează, în toate marile centre medicale şi universităţi din lume, sute de cercetări şi teste clinice care au rezultate promiţătoare.