Finante

Cât de importantă este promovarea online pentru o companie?

Cât de importantă este promovarea online pentru o companie?

01.06.2015

Modalități simple, dar eficiente pentru construirea unei imagini puternice. Trăim într-o lume în continuă mișcare și descoperire, iar cei mai mulți dintre consumatori au acces la Internet și, desigur, caută informații relevante despre produselor și serviciile dorite în mediul online. Lipsa timpului, dar și ușurința aflării de informații relevante transformă procesul de decizie al clienților într-unul foarte rapid. Oamenii caută informații clare, pro sau contra despre soluția dorită, iar un singur factor poate să fie decisiv în procesul de cumpărare. Toate acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care businessurile ar trebui să acorde o importanță ridicată promovării în mediul online.

Statistici

Realizarea unei imagini puternice în mediul real nu mai este suficientă. Numărul celor care au acces la Internet crește în fiecare zi, iar principala sursă de informare a devenit mediul online.

Statisticile oficiale arată că la nivel național nu mai puțin de 68% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 64 de ani utilizează Internetul. În cifre, este vorba despre 10.3 milioane de români care au acces la Internet, dintre care 64% din mediul urban și 36% din mediul rural.

Zilnic, 7,6 milioane de oameni se conectează la Internet, cu diferite scopuri. Cei din mediul rural folosesc în proporție de 69% Internetul pentru email, 77% dintre ei accesează rețelele de socializare, 71% citesc ziare sau reviste, 59% caută informații diferite cu ajutorul motoarelor de căutare, iar 59% urmăresc materiale video online. Nu mai puțin de 52% dintre cei din mediul rural cumpără diverse produse și servicii online. Procentele sunt, desigur, mult mai ridicate în mediul urban.

Toți acești oameni pot afla despre afacerea pe care o reprezentați cu doar câteva click-uri și își formează rapid o părere despre soluțiile oferite, fără a se reîntoarce vreodată la căutările realizate deja.

Deschidere

O afacere locală, națională sau cu target internațional are nevoie de o deschidere mare pentru crearea unei baze de clienți fideli companiei.

Doar la nivelul țării noastre sunt 7,6 milioane de oameni care pot deveni fanul sau clientul unei companii care are o prezență susținută în online. Mai mult decât atât, investițiile într-o astfel de promovare sunt net mai mici, comparativ cu bugetul necesar pentru o strategie bine pusă la punct în mediul offline.

Soluții

Primul pas pe care trebuie să-l facă o companie care dorește o prezență online este lansarea unui website dedicat. Atunci când afacerea este una destinată comerțului, un magazin online nu doar că este binevenit, dar și necesar. Investiția într-un magazin fizic necesită un buget care începe de la zeci de mii de euro, iar profitul se lasă de foarte multe ori așteptat, din cauza costurilor iminente precum chiria și a stocului ce trebuie întotdeauna să fie nou și la dispoziția clienților. În cazul unui magazin online investiția necesară este redusă, iar deschiderea pe care o oferă un astfel de comerț nu e îngrădită de distanța față de consumator sau de existența unui stoc mare înainte de plasarea efectivă a comenzilor clienților, ceea ce se traduce simplu printr-un număr mai mare de clienți într-un timp mult mai mic.

Existența unui site este completată de o prezență susținută în social media, unde compania este mai aproape de cei interesați și poate oferi explicații clare și simple cu privire la soluțiile propuse. Realizarea de pagini de prezentare active pe Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Google+, YouTube au un impact puternic în fața consumatorilor, iar posibilii viitori clienți află ultimele noutăți din interiorul societății. A avea o prezență pe toate aceste pagini nu este suficientă, implementarea de conținut și campanii de promovare relevante, monitorizarea rezultatelor și a investițiilor, educarea consumatorilor sunt pași necesari pentru construirea unui brand online.

Nu în ultimul rând, o companie are nevoie de susținere din partea partenerilor de afaceri nu doar în acțiunile din viața de zi cu zi, ci și în cadrul acțiunilor demarate online. Articole documentare, de informare, trimiterea de newslettere la baza de date adunată, susținerea din partea revistelor online sunt pași importanți care construiesc fiecare o imagine puternică și ajută o companie să fie constant în atenția celor interesați.

Rezultate

Nu există o soluție clară și nici pași foarte bine stabiliți atunci când vine vorba despre succesul unui brand online. Sunt însă reguli, precum cele de mai sus, de care orice companie ar trebui să țină cont pentru a crește.

În funcție de dorințele societăților, o strategie bine pusă la punct va conduce în scurt timp la stabilirea unor obiective și la un impact în fața clienților, dar și a competitorilor direcți și a celor care ajută la o bună desfășurare a activităților.

Primul lucru pe care îl câștigă o companie care are o prezență online corectă este încrederea clienților, urmată, desigur, de respectul acestora, lucruri care se traduc prin vânzări mai mari și nu în ultimul rând prin fidelizarea consumatorilor, lucru greu de atins pe o piață volatilă.

Reducerea de costuri privind alte modalități de promovare este și ea un beneficiu direct pentru companii. Spre deosebire de orice alt tip de promovare, cea din mediul online este, pentru moment, una mult mai accesibilă, iar instituțiile pot începe cu un buget mai redus pentru a putea analiza ulterior care le sunt precis nevoile și ce acțiuni ar trebui demarate pentru rezultate cât mai bune pe termen mediu și lung.

Nu în ultimul rând, se pot reduce semnificativ costuri care în mediul offline sunt unele implicite. De exemplu, dacă un magazin își extinde activitatea în mediul online se poate impune mult mai rapid pe o nișă anume, comparativ cu demersurile ce trebuie a fi realizate pentru impunerea sa pe aceeași nișă în mediul offline.