Cât de mulţumiţi sunt românii de nivelul lor de trai?

30.09.2016

Românii sunt mulțumiți de nivelul lor de trai și optimiști cu privire la evoluția situației lor financiare în următorul an. Astfel, 52% dintre respondenții români la un sondaj desfășurat de GfK Marea Britanie în mai multe țări din Europa se declară mulțumiți de nivelul lor actual de trai, cu 8 puncte procentuale mai mulți decât în 2015 și peste media de 47% la nivel european.

Mai mult, 67% sunt încrezători că situația financiară personală se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, puțin sub nivelul de anul trecut, însă peste media europeană de 44%. Studiul a fost comandat de către grupul britanic International Personal Finance, prezent pe piața locală prin subsidiara Provident Financial România, și a inclus peste 9.000 de clienți ai grupului din șapte țări europene, precum și din Mexic.

Pentru respondenții din România, situația financiară mai bună este pusă pe seama schimbării circumstanțelor familiale (34%), a schimbării locului de muncă (17%) sau a creșterii veniturilor salariale la actualul loc de muncă (9%).

Unul din cinci respondenți se așteaptă la o situație financiară stabilă, nivel similar celui înregistrat anul trecut, conform sondajului GfK UK. Evoluția situației financiare personale corespunde percepției cu privire la evoluția situației economice în ansamblu a României, 45% dintre participanții la sondaj din România așteptându-se la o îmbunătățire în următoarele 12 luni, iar 22% mizând că economia va rămâne stabilă în 2016. Prin comparație, în restul țărilor europene unde este prezent grupul IPF, doar aproape un sfert dintre respondenți se așteaptă, în medie, la o evoluție pozitivă a economiei țării lor.

Preocupările românilor

În ceea ce privește preocupările românilor pentru perioada următoare, principalele motive care pot duce la înrăutățirea situației financiare sunt posibilitatea creșterii costul de trai (42%) sau a pierderii locului de muncă (18%), precum și presiunea cheltuielilor medicale asupra bugetului familiei (10%).

Lipsa veniturilor disponibile este o preocupare pentru doar 7% dintre respondenți, alături de cheltuielile cu educația, însă 6% sunt îngrijorați și de impactul pe care imigrările din afara Uniunii Europene le-ar putea avea la nivel personal și în întreaga economie.

Creșterea costului de trai în următoarea perioadă este pusă de clienții români pe seama creșterii cheltuielilor cu utilitățile (33%), a costurilor cu locuința, fie că este vorba despre chirii sau despre rate la bancă pentru achiziționarea unei locuințe (17%) și a cheltuielilor cu alimentele (10%). Prin comparație, pentru respondenții din Europa, principalul motiv al creșterii costului de trai este reprezentat de cheltuielile pentru asigurarea locuinței.

Câţi români reuşesc să facă economii?

În plus, 33% dintre respondenți au declarat că reușesc să facă economii cu regularitate, în creștere față de nivelul de 29% înregistrat anul trecut. Cei care economisesc pentru pensie urmăresc să-și asigure un trai mai bun la bătrânețe (31%), să reducă impactul scăderii veniturilor lunare asupra nivelului de trai după pensionare (23%) și să poată oferi susținere financiară celor dragi în viitor (19%).

Astfel, peste jumătate dintre ei fac acest lucru prin intermediul unei pensii private, 27% se bazează pe pensia de stat, 13% au economii la bancă și 9% sub formă de lichidități în casă, iar 6% își asigură viitorul prin investiții pe termen lung.

 

 

Citiți și despre:

  • Încrederea consumatorilor continuă să creascăÎncrederea consumatorilor continuă să crească Încrederea consumatorilor la nivel global continuă să crească, pentru prima dată din anul 2007, jumătate dintre persoanele chestionate în cadrul unui studiu Nielsen declarându-se optimiste cu privire la locul […]
  • Câţi bani au economisit românii în luna august?Câţi bani au economisit românii în luna august? Depozitele în lei ale românilor au scăzut cu 0,6 la sută, până la 87 696,8 milioane lei, în august, arată datele Bancii Naţionala a României. În schimb, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, depozitele în […]
  • Ce venituri veţi avea dacă ieşiţi la pensie în anul 2050?Ce venituri veţi avea dacă ieşiţi la pensie în anul 2050? Un procent destul de ridicat (35%) dintre vârstnicii români prezintă risc de sărăcie şi excluziune socială. Nivelul este aproape dublu faţă de Uniunea Europeană în ansamblu, unde 18,3% dintre pensionari se […]
  • Deșeurile, o problemă reală pentru RomâniaDeșeurile, o problemă reală pentru România Conferința ”CIRCULAR”, care se desfășoară la Teatrul Național București a adus în discuție problema deșeurilor la nivelul României. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a declarat în […]
  • Un nou produs de economisire, lansat de Veneto BancaUn nou produs de economisire, lansat de Veneto Banca Persoanele care vor să facă economii pentru copiii lor, de la primele luni de viaţă până la majorat, au acum un nou produs de economisire. Contul de economisire Step, lansat de Veneto Banca, este disponibil […]