Stiri: Economie

Planul de Redresare si Rezilienta al Romaniei

Cât de repede transpune România directivele europene în legislaţia naţională?

14.10.2015

România deţine o conformitate sporită cu directivele europene, întârzierea cu care sunt preluate directivele în dreptul intern reducându-se la 8,1 luni, conform raportului Comisiei Europene – „Single Market Scoreboard”.

Astfel, deficitul de conformitate al ţării noastre este de 0,5%, sub media Uniunii Europene (0,7%). De asemenea, faţă de ultima raportare, întârzierea cu care sunt preluate directivele europene s-a redus la 8,1 luni, faţă de 10,7 luni. Acest lucru reflectă şi faptul că nu există directive netranspuse mai vechi de 2 ani.

Însă, raportul menţionează că există un deficit de transpunere de 1,2%, care necesită măsuri din partea instituţiilor de linie competente, în vederea preluării directivelor restante în perioada imediat următoare.

„În ceea ce priveşte acţiunile în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor privind incorecta transpunere sau aplicare a dreptului UE, declanşate de Comisia Europeană împotriva României, rezultatele rămân în continuare bune. Numărul acţiunilor privind Piaţa Unică aflate în desfășurare (24 de dosare) este în scădere cu 4 față de raportarea anterioară și cu 3 sub media înregistrată la nivelul UE”, conform sursei citate.

În plus, de la data aderării şi până în prezent, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu a pronunţat nicio hotărâre de condamnare a statului român pentru neîndeplinirea obligaţiilor care rezultă din tratatele Uniunii Europene.

Şi performanţele ţării noastre în privinţa sistemului Solvit sunt în bune, cu o rată de soluţionare a cazurilor de 99%, în condiţiile în care numărul acestora se menţine în continuare foarte ridicat.