Stiri: IT&C

Cât de sigur este, de fapt, mediul online?

04.10.2016

Kaspersky Lab a lansat primul raport global care măsoară nivelul amenințărilor cibernetice cu care se confruntă utilizatorii de Internet: Kaspersky Cybersecurity Index. Coeficientul de siguranță cibernetică (descris drept 21% – 29% – 60%) a rezultat dintr-o anchetă detaliată realizată în august 2016, în 21 de țări. Potrivit informațiilor culese, doar un utilizator din cinci (21%) consideră, în prezent, că este amenințat de ceva în mediul online.

„Știți cât de sigur – sau de nesigur – este mediul online? Câte persoane riscă să devină victime ale infractorilor cibernetici în prezent, fără să bănuiască? Și câte sunt deja victime?”, spun specialiştii Kaspersky Lab, explicând că acest index a fost lansat pentru a răspunde la aceste întrebări.

În același timp, aproape o treime dintre utilizatori (29%) au căzut victime unor escrocherii ale infractorilor cibernetici (de exemplu, 8% dintre utilizatori s-au confruntat cu spargerea conturilor, iar 22% – cu infectarea cu malware a dispozitivelor). Cu toate acestea, doar 60% dintre utilizatori au soluții de securitate instalate pe toate dispozitivele folosite pentru a accesa Internetul.

Coeficientul demonstrează faptul că, în prezent, mulți utilizatori subestimează amenințările cibernetice chiar și după ce se confruntă cu ele. Această atitudine le afectează, inevitabil, siguranța.

“Am creat acest coeficient pentru a le atrage atenția utilizatorilor, mass-mediei și companiilor în legătură cu securitatea cibernetică. Mulți utilizatori nu se așteaptă – credem noi – să se confrunte personal cu amenințări cibernetice, așa că nu își instalează soluții de securitate pe dispozitive și se comportă imprudent în mediul online. Acest lucru îi transformă într-o pradă ușoară pentru infractorii cibernetici. Coeficientul reflectă rezultatele acestei abordări: 29% dintre utilizatori au fost afectați de amenințări online. Facem apel la toți utilizatorii să se informeze mai mult și să adopte o atitudine responsabilă, pentru protecția lor și a celor dragi. Securitatea trebuie împărtășită cu ceilalți, credem noi”, a spus Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.

Raportul îmbină trei indicatori cheie, care sunt măsurați la fiecare șase luni și care oferă informația necesară pentru a monitoriza gradul de risc pentru utilizatorul “obișnuit” de Internet:

– Indicele de îngrijorare arată procentul de persoane care cred că ar putea fi vizate de un atac cibernetic. Indicele arată cât de mult conștientizează utilizatorii pericolul la care sunt expuși.

– Indicele privind persoanele afectate identifică numărul celor care au fost, efectiv, victime ale atacurilor cibernetice în timpul unei anumite perioade – de exemplu, câți au avut de-a face cu evenimente cum sunt scurgerile de date sau șantajul online.

– Indicele privind persoanele protejate arată numărul celor care au instalat o soluție de securitate pe care o folosesc pentru accesarea Internetului. Aceasta este cifra medie, pentru toate dispozitivele folosite, incluzând computere și dispozitive mobile.