Stiri: Finante

Cât de uşor se pot plăti taxele în România?

21.11.2014

Ţara noastră a urcat pe locul 52 în clasamentul Paying Taxes 2015. Astfel, România este acum printre cele mai bine clasate ţări din Europa Centrală şi de Est în clasament, înaintea Poloniei (locul 87), Ungariei (88), Bulgariei (89), Slovaciei (100) şi a Republicii Cehe (119). Totuşi, suntem în urma Ţărilor Baltice (Letonia 24, Estonia – 28, Lituania – 44), a Croaţiei (36) şi a Sloveniei (42).

Raportul Paying Taxes 2015 a fost realizat de PwC şi de Banca Mondială şi măsoară uşurinţa plăţii taxelor în 189 de economii din întreaga lume pentru o companie de dimensiuni medii.

„România este unul dintre performerii ediţiei de anul acesta a raportului Paying Taxes, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a măsurilor luate de autorităţile fiscale în perioada 2010-2013 pentru facilitarea plăţilor electronice şi a depunerii declaraţiilor online”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Conform raportului, companiile din ţara noastră trebuie să facă în prezent 14 plăţi de taxe pe parcursul unui an, faţă de o medie europeană de 12 plăţi anuale, şi petrec pentru calcularea acestora şi completarea şi depunerea declaraţiilor 159 de ore de muncă, media europeană fiind de 176 de ore.

În schimb, când vine vorba de rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, România se situează uşor peste media europeană, cu o rată de 43,2%, faţă de medi de 41%.

„În prezent, autorităţile fiscale sunt angajate în procesul deosebit de import de reformă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, iar mediul de afaceri se aşteaptă ca această reformă să ducă la creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare, combaterea evaziunii fiscale, dar şi la îmbunătăţirea satisfacţiei contribuabililor”, a precizat Mihaela Mitroi.

La nivel global, media ratei totale de impozitare a unei companii medii este de 40,9% din profitul comercial, aceasta efectuează 25,9 plăţi pe an şi petrece 264 de ore pentru a se conforma cerinţelor fiscale.