Stiri: Companii

Cat dureaza carantina în Romania

Cât durează carantina în România? Răspunsul oferit de angajații români

02.04.2020

Cât durează carantina în România? Aproxomativ 29% din totalul angajaţilor lucrează în acest moment de acasă. Tot atâţia sunt de părere că actuala criză generată de coronavirus va mai dura încă aproximativ două luni, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Conform studiului, principala provocare privind îndeplinirea sarcinilor de serviciu ţine de lipsa unei comunicări eficiente cu colegii (15,7%).

Cât durează carantina în România? Munca remote

La peste jumătate dintre angajaţii care au răspuns studiului BestJobs le este uşor să se adapteze la munca remote, pentru că au experienţă cu instrumentele digitale. Doar 5,1% dintre cei chestionaţi găsesc dificilă adaptarea.

Dintre cei care lucrează de acasă, 35% au constatat că sunt mai productivi în această perioadă de muncă obligatorie la domiciliu comparativ cu productivitatea pe care o au la birou. Motivul este următorul: nu mai pierd timp cu deplasarea zi de zi la birou.

În plus, 17,5% spun că sunt mai concentraţi întrucât acasă nu mai sunt întrerupţi de colegi, iar 10% se simt mai puţin stresaţi ca urmare a lipsei presiunii directe a şefului.

Doar 13% dintre cei care lucrează de acasă spun însă că sunt mai puţin eficienţi, în condiţiile în care trebuie să se ocupe şi de treburi casnice sau să aibă grijă de copii.

Cât durează carantina în România? Provocările muncii de acasă

Principalele trei provocări privind îndeplinirea sarcinilor de serviciu, pe care le întâmpină angajaţii care lucrează remote, sunt:

  • lipsa unei comunicări eficiente cu restul echipei (15,7%)
  • lipsa clarităţii în ceea ce priveşte sarcinile zilnice (11,82%)
  • comunicarea deficitară cu clienţii (9,17%).

Instrumente de comunicare

În ceea ce priveşte instrumentele de comunicare pe care le folosesc în prezent, cei mai mulţi dintre angajaţi ţin acum legătura cu managerul direct, cu restul echipei sau cu clienţii prin:

  • conversaţii telefonice (13,6%)
  • mesagerie instant (Whatsapp, Messenger, Slack etc. – 10,93%)
  • e-mail (9,7%)
  • apeluri video (Skype, Zoom etc. – 6,53%)

Cât durează carantina în România? Perioada de izolare

Întrebaţi cât de mult cred că se va prelungi această perioadă de izolare obligatorie şi, implicit, de muncă remote, cei mai mulţi dintre angajaţii chestionaţi (29,3%) sunt de părere că între o lună şi două luni, iar 20,8% au indicat între două şi trei luni.

15,52% dintre ei consideră că starea actuală s-ar putea prelungi chiar mai mult de trei luni. În schimb, 22,57% dintre cei chestionaţi au spus că nu pot estima cât timp va dura starea de urgenţă.

Cât durează carantina în România? Măsuri de prevenire a coronavirusului

În contextul actual, printre măsurile de prevenire aplicate cel mai des de angajaţii români se numără spălarea şi dezinfectarea mâinilor, amintită de 56,61% dintre respondenţi, păstrarea unei distanţe minime de cel puţin un metru faţă de ceilalţi colegi (42,86%), dezinfectarea permanentă a biroului/spaţiului de lucru (42,5%), purtarea măştilor de protecţie (28,22%) şi evitarea contactului direct cu ceilalţi colegi/lucrul izolat (25,22%).

Citește și Vaccin COVID – 19. Johnson & Johnson și BARDA investesc un miliard de dolari