Cât plătesc românii pentru abonamentul la net de acasă?

17.09.2015

Pentru serviciile de intenet de acasă, românii plătesc lunar, în medie, 34 de lei, potrivit unui studiu de piață comandat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Astfel, 47% dintre cei intervievaţi plătesc o factură cu o valoare cuprinsă între 31 și 50 lei, 34% au de plătit lunar între 20 și 30 lei, iar 11% dintre români au o factură mai mică de 20 de lei.

Numai 8% dintre cei care au participat la studiul realizat de ANCOM au declarat că au un contract care depășește 51 lei.

În 82% dintre case, serviciile de internet fix au fost cumpăratede la același furnizor împreună cu alte servicii de comunicaţii electronice (televiziune, telefonie fixă sau mobilă, internet mobil), aceştia achitând în fiecare lună pentru un astfel de pachet, în medie, 70 lei, conform studiului.

„Principalul motiv pentru care consumatorii preferă o ofertă la pachet în locul serviciilor separate este acela al costului total mai mic, serviciile în pachet fiind și mai ușor de utilizat și de plătit”, precizează ANCOM.

Majoritatea respondenţilor (85%) se declară mulțumită de conexiunea de internet fix, 77% dintre aceștia precizând că pot contacta cu ușurință serviciul clienți atunci când au probleme cu conexiunea.

În ceea ce privește viteza contractată, 20% dintre gospodării au viteze sub 50Mbps, în timp ce 43% au viteze contractate de peste 50Mbps. Cea mai frecvent întâlnită viteză contractată estede 100 Mbps.

În plus, ANCOM a mai anunţat că pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc, utilizatorii au la dispoziție Netograf.ro, un instrument independent, obiectiv și gratuit conceput de Autoritate.

 

 

Citiți și despre: