Stiri: Agricultura

Cât valorează, în prezent, porumbul din recolta trecută?

30.05.2017

Sezonul trecut a fost unul cu producții destul de bune la porumb, nu unul excepțional, dar totuși bun, spune Vasile Topac, co-fondator AgroGo, într-o analiză a pieţei agricole. O parte din cantitatea totală de porumb, mai exact 8.4 milioane tone în 2016 în România, a fost vândută la recoltare, iar o alta a ajuns în hambarele sau silozurile fermierilor.

„În această perioadă, am văzut în piața AgroGo — interfață online între vânzătorii și cumpărătorii de cereale, similară unei burse — semnale că tot mai mulți fermieri își scot stocurile de porumb la vânzare. De aceea, ne-am gândit că ar fi util să facem o mică analiză asupra prețurilor la porumb în această perioadă”, a spus Vasile Topac.

Potrivit acestuia, zilele acestea, cotațiile la Bursa MATIF Paris pentru porumb erau de 753 lei/tonă, iar la CME Chicago de 601 lei/tonă. Sunt prețuri medii, în comparație cu aceeași perioadă a ultimelor două sezoane.

În piața fizică, prețul FOB Constanța (deci prețul pentru marfa încărcată în vase) pentru porumb era de 726 lei/tonă (conform MADR), iar unele oferte de cumpărare ale traderilor, în regim CPT Constanța (livrat la Constanța), erau la 643 lei/tonă, în scădere ultima perioadă.

„Mai mult decât prețul curent, e interesant de urmărit și trendul prețurilor. Dacă ne uităm pe istoric, cel puțin la MATIF, în ultimii doi ani, în luna iunie, prețul a fost în creștere. Cine influențează însă trendurile pieței fizice locale? Prețul Constanța este un reper pentru România, iar el este influențat, la rândul lui, de licitațiile internaționale și de evoluția burselor”, conform specialistului în agricultură.

Acesta a precizat că este interesant de văzut influența bursei CME Chicago: chiar dacă această bursă este mult mai departe, din cauza volumelor foarte mari tranzacționate la Chicago, influența globală a acestei burse se simte destul de puternic asupra prețurilor din portul Constanța.

„Dată fiind această influență a prețurilor bursiere asupra pieței fizice, merită să ne uităm mai atent pe ce ne arată în prezent bursele. Prețurile din piața bursieră, fiind vorba de prețuri futures (cu livrare la termen), ne pot ajuta să aflăm cum văd traderii și jucătorii de pe burse evoluția prețurilor în următoarele luni și chiar ani. Astfel, dacă ne uităm pe curba futures (grafic care prezintă prețurile actuale la diferite date de livrare din viitor) vedem că la MATIF Paris, pentru lunile iunie și august, traderii văd creșteri; în noiembrie, în mod firesc, prețul e ușor mai mic, fiind după recoltare; apoi creșterea continuă ușor pentru noul sezon”, a completat co-fondatorul AgroGo.

La bursa din Chicago, care influențează destul de puternic prețul porumbului din portul Constanța, prețurile futures sunt într-o ușoară creștere, chiar și în perioada de recoltare.

Însă, conform analizei, perspectivele par bune pentru porumb, estimându-se o creştere uşoară a preţurilor.

„Trebuie ținut cont de faptul că prețurile futures pot fi foarte volatile, cu schimbări mari de la o zi la alta — pentru jucătorii la bursă apar uneori schimbări majore de la un minut la altul, deci aceste curbe își pot modifica forma, pe măsură ce ne apropiem de datele de livrare, și aflăm noi date despre stocurile și producția mondială. De asemenea, credem că și fermierii au remarcat de-a lungul anilor că, și în piața fizică, prețurile pot avea schimbări semnificative de la o zi la alta. De aceea, este recomandat ca atât cei care vând, cât și cei care cumpără porumb sau cereale în general să se informeze regulat”, a precizat Vasile Topac.