Per total, zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră ajung la 200 de miliarde de metri cubi. În ultima perioadă, resursele din Marea Neagră au reprezentat un subiect extrem de dezbătut. Fie că este vorba de Legea offshore sau de Strategia Energetică Naţională 2018 – 2030, lansată recent în dezbatere publică, hidrocarburile au fost în centrul discuţiilor. Însă s-a vorbit prea puţin despre valoarea acestor resurse şi despre cum poate România profita de pe urma lor.
Estimările făcute de Guvern arată că gazele naturale ale României se vor epuiza în următorii 14 ani, motiv pentru care Ministerul Energiei consideră că este nevoie de explorarea zăcămintelor din Marea Neagră.
Rezerva de gaze naturale a României se va epuiza în următorii 14 ani, dacă nu se explorează şi resursele din Marea Neagră
Ce resurse deţine, aşadar, România în Marea Neagră, cât valorează acestea şi ce s-ar putea schimba în ţara noastră dacă aceste hidrocarburi ar fi exploatate?
Perimetrele din Marea Neagră
Primele zăcăminte de gaze naturale din Marea Neagră au fost găsite în urmă cu aproape 40 de ani. Exploatarea a început la finele anilor ’80, însă rezultatele nu au fost prea bune, întrucât pe atunci ţara noastră nu deţinea tehnologiile necesare pentru a extrage gaze naturale de la o adâncime mare.
Primele zăcăminte de gaze din Marea Neagră au fost descoperite în urmă cu aproape 40 de ani
În anii 2000, noile tehnologii privind explorarea zăcămintelor submarime au făcut posibile noi descoperiri de gaze naturale în Marea Neagră.
Astfel, după o perioadă de explorare, în anul 2012 a fost găsit primul perimetru important din Marea Neagră. Este vorba de perimetrul XIX 2 Neptun, care deţine resurse estimate cuprinse între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
În prezent, există o serie de perimetre în Marea Neagră unde se fac deja explorări. OMV Petrom, Exxon, LukOil sau Black Sea Oil and Gas sunt o parte dintre companiile care scot gaze naturale din Marea Neagră.
Un alt zăcământ important din Marea Neagră a fost găsit în 2015. Perimetrul a fost descoperit de companiile Lukoil, PanAtlantic și Romgaz, iar datele preliminare indică resurse care depășesc 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale.
Cele mai vechi perimetre din Marea Neagră:
- Câmpurile Lebăda Est ( producție începută în anul 1987)
- Lebăda Vest (1993)
- Sinoe (1999)
- Pescăruș 2003)
- Delta (2009)
Toate aceste zăcăminte fac parte din perimetrul XVIII ISTRIA şi împreună au avut 185 de milioane de barili de țiței, 8 milioane de barili de condensat și 48 de miliarde de metri cubi de gaze .
La ora actuală, rezervele de țiței și de condensat sunt epuizate, însă mai există gaze naturale estimate la aproximativ 6 miliarde de metri cubi.
Un alt perimetru este XV MIDIA B, unde au fost făcute două descoperiri importante: zăcământul Doina și Ana. Resursele ajung la 9,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale şi se estimează că exploatarea lor va începe, cel mai probabil, în anul 2020.
În plus, în perimetrul EX-27 MURIDAVA există cantităţi de 4,85 miliarde de metri cubi de gaze și 11,7 milioane de barili de petrol.
În iulie 2018, ExxonMobil a confirmat existența unui zăcământ uriaș în Marea Neagră. Mai exact, ar fi vorba de o producție anuală de gaze naturale de 6,3 miliarde de metri cubi
ExxonMobil a confirmat în iulie, anul curent, existența unui zăcământ uriaș în Marea Neagră
Rezervele de gaze din Marea Neagră: 200 de miliarde de metri cubi de gaze
România produce anual 10,61 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în toate perimetrele, inclusiv cele din Marea Neagră.
Resursele de gaze naturale din Marea Neagră ajung la nu mai puţin de 200 de miliarde de metri cubi. Nivelul acestora este extrem de ridicat, în contextul în care resursele totale de gaze ale ţării se ridică la 726,8 miliarde de metri cubi.
Impactul economic al resurselor din Marea Neagră
Un studiu realizat de Deloitte în luna mai a anului 2018 arată că investițiile în exploatarea resurselor din Marea Neagră ar putea aduce până în anul 2040 venituri la bugetul de stat de peste 26 miliarde de dolari. În plus, acestea vor avea un impact de 40 miliarde de dolari asupra economiei ţării.
De asemenea, impactul asupra pieței muncii este imens. Mai exact, este vorba de susținerea unui număr mediu anual de peste 30.605 de locuri de muncă.
Companiile petroliere ar putea investi 15,7 miliarde de dolari în explorarea resurselor din Marea Neagră, în perioada 2018 – 2040
Strategia Energetică 2018-2030
În Strategia Energetică a României, lansată la finele lunii septembrie 2018, se arată că este necesară dezvoltarea zăcămintelor offshore descoperite în ultimii ani în Marea Neagră. Motivul este reprezentat de evitarea creşterii dependenţei de importurile de gaze naturale.
„Exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră va avea o contribuție majoră la asigurarea securității energetice a României”, se precizează în documentul elaborat de Ministerul Energiei.