Slide

Editia Iunie

Cât vor cheltui românii în concediu

01.06.2014

Bugetul de vacanță pentru vara anului 2014 este mai mare, comparativ cu cel de anul trecut. Într-un an în care efectele crizei economice încep să se resimtă mai puțin, conducerile agențiilor de turism și patronii de pensiuni și hoteluri sunt optimiști cu privire la încasările pentru vara aceasta. Unii și-au planificat deja concediile din timp, alții abia acum se gândesc la destinațiile pentru vacanța din această vară. Cert este însă faptul că încasările celor din industrie pentru vacanța de 1 Mai și Paște au fost mai crescute, comparativ cu cele înregistrate anul trecut, așa că este de așteptat ca românii să scoată din buzunar o sumă mai mare de bani pentru vacanță.

Start la vacanțe

Românii care au plecat în vacanță de 1 Mai și de Paște au scos din buzunar aproximativ 50 de milioane de lei, în condițiile în care numărul celor care au plecat din orașe s-a ridicat la 90.000 de turiști. Cei mai mulți au petrecut 1 Mai, Paștele și startul sezonului estival la mare, cea mai aglomerată stațiune fiind Mamaia, urmată de cele din sudul litoralului. Nici stațiunile montane, mai ales Valea Prahovei, nu au fost uitate, mai bine de 18.000 de oameni s-au îndreptat către unitățile de cazare de aici pentru scurta vacanță. Cei mai puțini au fost cei care au ales Delta, agențiile de turism spun că aproximativ 2.000 de români au mers în Deltă pentru vacanță. Mulți au fost însă cei care au plecat peste granițe, așa se face că mai bine de 8.600 de oameni au petrecut scurta vacanță în Bulgaria, Ungaria, Grecia, Spania sau Turcia.

Potrivit datelor oferite de Asociația Națională a Agențiilor de Turism din țara noastră, numărul românilor care și-au achiziționat un sejur de Paște și 1 Mai anul acesta este cu 20% mai mare decât anul trecut.

Hotelierii s-au pregătit din timp pentru vacanța de 1 Mai, dar și pentru cei care îi vor vizita în prima parte a verii. Până la mijlocul lunii iunie, românii pot alege să meargă în vacanță prin programul “Litoralul pentru toți”, program care le asigură prețuri mai scăzute penru vacanțe. Cei care vor alege zona Mamaia – Constanţa – Eforie, vor plăti, pentru şase nopţi de cazare la un hotel de o stea, 205 lei de persoană, tarifele ajungând la 605 lei la o unitate de cazare de cinci stele. Pentru cei care vor să li se asigure și masa, există oferte de tipul celor all inclusive, prețurile acestora sunt cuprinse între 765 şi 985 de lei de persoană, în funcție de stațiunea aleasă și unitatea de cazare dorită. Pentru sudul litoralului tarifele sunt net mai mici.

Estimări pentru 2014

Programele speciale, prin care unitățile de cazare oferă reduceri ridicate turiștilor care aleg vacanțele în țară, aduc o creștere semnificativă a numărului celor care aleg destinațiile interne. Pe lângă “Litoralul pentru toți”, autoritățile au lansat în ultimii ani și alte inițiative, precum “Săptămâna de refacere” sau “Zile gratuite de vacanță”.

Așa se face că primele rezultate din acest an, înregistrate de ANAT în primul trimestru al anului, arată o creștere de 5% pe rezervările early booking, 50% pe programul “Săptămâna de refacere” și 100% pe programul “Zile gratuite de vacanță”, comparativ cu datele din aceeași perioadă a anului trecut. ”În ceea ce privește regiunile și destinaţiile interne, în primul trimestru al lui 2014, comparativ cu cel similar din 2013, se observă un plus de 7% pe litoral, 30% pe zona Crișanei, 20% pe zona Transilvaniei, 10% pe cea a Bucovinei și 30% pe cea a Munteniei. Maramureşul a marcat tot un plus de 30%, în timp ce Oltenia și Banat, o creștere de 5%”, spune Lucia Nora Morariu, președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism. Același raport mai arată că valoarea medie a vacanțelor este cu 5% mai ridicată.

Românii care și-au făcut deja planuri de vacanță pentru vara anului 2014 au cheltuit în medie, potrivit ANAT, 797 de lei pentru Mamaia, 523 de lei pentru Eforie Nord, 412 lei pentru o vacanță în Neptun, 506 lei pentru Saturn, 444 de lei pentru Jupiter, 460 lei pentru Venus, 840 de lei pentru Mangalia, 477 de lei pentru Olimp, 363 de lei pentru Costinești, 409 lei pentru Cap Aurora, 335 de lei pentru Eforie Sud, 694 de lei pentru Băile Felix și 690 de lei pentru Sovata.

Raportul arată și valoarea destinațiilor externe.  S-a constatat o creștere față de anul trecut, cu un procent de 4%, ajungând la o medie de 1.578 lei. ”Defalcat pe țări, această valoarea este următoarea: 2.745 de lei pentru Turcia, 1.329 de lei pentru Grecia, 890 de lei pentru Bulgaria, 1.269 de lei pentru Italia, 1.540 de lei pentru Spania, 1.794 de lei pentru Franța, 947 de lei pentru Austria, 2.296 de lei pentru Emiratele Arabe, 1.207 lei pentru Croația și 1.409 lei pentru Muntenegru”, declară Lucia Nora Morariu.